DISTRIBUIȚI
China Plus

China nu este interesată de un război diplomatic cu Marea Britanie, însă respinge „mentalitatea de Război Rece” afişată de unii politicieni britanici cu privire la Hong Kong, a informat ambasadorul Chinei la Londra, Liu Xiaoming, conform Reuters, potrivit agerpres.

China şi Marea Britanie sunt implicate într-un conflict din cauza protestelor masive din Hong Kong faţă de un proiect de lege, acum suspendat, care ar permite extrădarea infractorilor în China.


Citește și : Administrația de la Teheran va crește concentrația uraniului îmbogățit peste limita permisă în Acordul Nuclear

Ambasadorul Liu Xiaoming a declarat pentru BBC, după ce a fost întrebat dacă Beijingul va interveni direct, că ţara sa rămâne fidelă acordului„o ţară, două sisteme” şi că este încrezător că Hong Kong va putea rezolva situaţia.

El a afirmat că guvernul britanic se amestecă în politica internă din Hong Kong şi încearcă să „obstrucţioneze procesul legal”.

Liu a fost convocat la Ministerul britanic de Externe mai devreme în această săptămână după ce a declarat că Marea Britanie ar trebui să stea departe de Hong Kong.

„Nu suntem interesaţi de un război diplomatic cu Marea Britanie … încă suntem loiali acestei epoci de aur între cele două ţări”, a afirmat el, adăugând însă că limbajul folosit de unii politicieni britanic reprezintă „limbaj care aparţine mentalităţii Războiului Rece”.

Recent, Marea Britanie se află sub presiune din partea SUA de a interzice gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei să contribuie la reţeaua 5G a ţării din cauza suspiciunilor că ar putea colabora cu guvernul chinez.

Citește și : Cel puţin 14 morţi şi 140 de răniţi în urma unui atentat în provincia afgană Ghazni

Liu a afirmat că poate promite „100%” că Huawei nu colaborează cu guvernul chinez.

„Huawei este o companie bună, este lider pe piaţa 5G. Cred că dacă veţi respinge Huawei, veţi rata oportunităţi enorme. Cred că ar fi vorba de o cooperare din care ambele părţi vor avea de câştigat, ei nu sunt aici pentru a spiona”, a declarat Liu.