DISTRIBUIȚI
Khyber News

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a anunțat marți că Beijingul nu este de acord cu decizia Indiei de a revoca statutul special al Kashmirului indian, potrivit Reuters, scrie mediafax.

„Acțiunea Indiei este inacceptabilă și nu va avea niciun efect legal”, a spus aceasta, prin intermediul unui comunicat.


Citește și : Donald Trump îl va primi pe Klaus Iohannis la Casa Albă, pe 20 august

Hua a solicitat Indiei să respecte acordurile dintre New Delhi și Islamabad în legătură cu regiunea Kashmir, pentru a evita orice fel de reacție care ar putea complica situația geo-politică din regiune.

Autoritățile de la New Delhi au reacționat imediat față de anunțul Ministerului de Externe de la Beijing, informând că situația din Kashmir reprezintă o problemă internă a Indiei. „India nu face comentarii în legătură cu afacerile interne ale altor state și așteaptă ca și celelalte țări să se comporte la fel”, a declarat Raveesh Kumar, purtător de cuvânt al Ministerului indian de Externe.

Între India și China există o dispută privind teritoriul chinez Aksai Chin, despre care autoritățile de la New Delhi consideră că face parte din regiunea Ladakh din statul Jammu și Kashmir.

Guvernul federal al Indiei a anunțat luni că va revoca statutul special constituțional al regiunii Kashmir și că intenționează să restructureze teritoriul disputat.

Citește și : Ambasadorul american în Rusia a demisionat

Articolul 370 din Constituția Indiei, care oferă un statut special statului Jammu și Kashmir, va fi eliminat, a declarat ministrul indian al Afacerilor Interne, Amit Shah. Articolul 370 permite regiunii Kashmir să aibă propria sa constituție, un steag separat și independență în aproape toate domeniile, cu excepția afacerilor externe, apărării și comunicațiilor.

Eliminarea acestui articol din Constituție va permite, printre altele, ca cetățenii indieni care nu locuiesc în Jammu și Kashmir să poată să achiziționeze terenuri în acest stat, iar experții avertizează că acest lucru ar putea duce la o tensionare rapidă a situației în regiune.