DISTRIBUIȚI
CNBC.com

China „nu ar trebui să subestimeze determinarea’ preşedintelui Donald Trump de a „merge şi mai departe”, a declarat vineri consilierul economic al Casei Albe, Larry Kudlow, după ce China a lansat noi ameninţări cu represalii comerciale împotriva Washingtonului, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Nu ar trebui să subestimeze hotărârea preşedintelui Trump de a schimba practicile comerciale”, a spus el într-un interviu acordat pentru Bloomberg TV.


Citește și : Compania chineză Unipec suspendă importurile de petrol din SUA

Aceste declaraţii survin la scurt timp după ce China s-a declarat pregătită vineri să impună noi tarife vamale asupra importurilor de mărfuri din SUA care au o valoare de 60 de miliarde de dolari. Larry Kudlow a luat în derizoriu aceste ameninţări.

„Cred că 60 de miliarde de dolari reprezintă un răspuns slab, în comparaţie cu al nostru de 200 de miliarde de dolari”, a declarat el jurnaliştilor, recunoscând totuşi că întreprinderile ar putea fi foarte afectate în China.

Potrivit Ministerului chinez al Comerţului, represaliile în cauză au fost elaborate ca răspuns la ameninţarea recenta a Casei Albe de a ridica de la 10% la 25% taxele vamale pe importuri în valoare de 200 de miliarde de dolari din China, măsură care ar urma să intre în vigoare în septembrie.

Consilierul lui Donald Trump a făcut, de asemenea, comentarii deosebit de dure asupra economiei chineze, declarând că aceasta este ”slăbită”, ceea ce, în opinia lui, nu plasează Beijingul într-o poziţie confortabilă pentru a negocia cu Washingtonul.

„China este în dificultate acum, investitorii pleacă, moneda se depreciază”, a spus el.

”Investitorii străini nu doresc să fie în China”, a adăugat consilierul american, menţionând că China şi-a pierdut al doilea loc la nivel mondial la bursa de valori – în ceea ce priveşte valoarea totală a pieţelor sale – în favoarea Japoniei, pentru prima dată din 2014.

Citește și : Siria: YPG recrutează copii din taberele de persoane strămutate (HRW)

Casa Albă acuză Beijingul de practici ”neloiale” şi ”furt de proprietate intelectuală”, cerând gigantului asiatic să reducă cu 200 de miliarde excedentul comercial anual cu Statele Unite şi să-şi deschidă piaţa pentru produsele americane.

Preşedintele SUA a fost clar: nu vrea „nici taxele vamale, nici bariere vamale”, a subliniat Larry Kudlow.