DISTRIBUIȚI

China a anunţat miercuri că limitează acordarea de vize pentru responsabili americani ca urmare a sancţiunilor impuse de Washington, care acuză Beijingul că limitează accesul în Tibet, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

„China a decis să restrângă acordarea de vize pentru responsabilii americani care s-au comportat prost în legătură cu Tibetul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Zhao Lijian.


Citește și: Masca devine OBLIGATORIE în Catalonia

Autorităţile americane au anunţat la rândul lor marţi că vor restrânge acordarea de vize pentru responsabili chinezi ce împiedică accesul străinilor în regiunile tibetane ale Chinei.

„În mod regretabil, Beijingul continuă să împiedice sistematic accesul unor diplomaţi şi altor responsabili americani, al unor jurnalişti şi turişti în regiunea autonomă Tibet, precum şi în alte zone tibetane”, a justificat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo. Dimpotrivă, „responsabilii Republicii Populare Chineze şi alţi cetăţeni (chinezi) beneficiază de un mult mai bun acces în SUA”, a continuat Pompeo într-un comunicat.

Drept răspuns, China „se opune ferm acestor măsuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Beijingului, respingând „o ingerinţă” în treburile interne chineze.

„Nu continuaţi pe această cale greşită pentru a nu cauza prejudicii relaţiilor China-SUA, schimburilor comerciale şi cooperării între cele două ţări”, a cerut Zhao.

El a dat asigurări că Tibetul este „deschis” străinilor şi că primeşte în fiecare an mii de vizitatori din alte ţări, printre care s-a numărat, anul trecut, şi ambasadorul SUA la Beijing, Terry Branstad.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez nu a precizat ce fel de responsabili americani vor fi vizaţi de sancţiuni.

Citește și: SUA se retrag oficial din Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Aceste represalii reciproce intervin într-un context de degradare a relaţiilor bilaterale sino-americane, motivele de discordie devenind tot mai numeroase în ultimele luni: represaliile la adresa Hong Kongului, pandemia de COVID-19, tensiunile din Marea Chinei de Sud, controverse cu privire la componentele electronice ale companiei Huawei, etc.

China exercită un control drastic asupra accesului în Tibet, regiune pe care o consideră parte inalienabilă a teritoriului său. Beijingul a recuperat controlul asupra acestui teritoriu în 1951, înainte de plecarea în exil a lui Dalai Lama, în 1959, liderul spiritual tibetan.