DISTRIBUIȚI

China doreşte să aprofundeze „încrederea strategică” cu Iranul, i-a comunicat marţi, la Beijing, ministrului de externe iranian Mohammad Javad Zarif, consilierul de stat Wang Yi, informează Reuters, potrivit agerpres.

Întâlnirea cu ministrul de externe iranian are loc cu câteva zile înaintea vizitei la Beijing a prinţului moştenitor saudit şi evidenţiază echilibrul dificil pe care Chinei încearcă să îl menţină în relaţiile sale diplomatice cu statele din Orientul Mijlociu. Din delegaţia de oficiali iranieni aflaţi în vizită la Beijing mai fac parte preşedintele parlamentului Ali Larijani şi ministrul pentru petrol Bijan Zanganeh.


Citește și: Trump dă un ultimatum armatei venezuelene: ‘Veți pierde totul!

Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman este aşteptat în capitala Chinei în cursul acestei săptămâni, după vizita din 2017 pe care regele Salman al Arabiei Saudite a efectuat-o la Beijing.

China îşi propune o misiune delicată, aminteşte Reuters, având în vedere legăturile strânse pe care statul asiatic le are cu Iranul, duşmanul regional al Arabiei Saudite.

China nu a jucat, în mod tradiţional, un rol important în diplomaţia sau în conflictele din Orientul Mijlociu, în pofida dependenţei de petrolul importat din regiune, dar se află într-o fază în care urmăreşte să îşi crească profilul, în special în lumea arabă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe chinez, în cadrul întâlnirii cu ministrul de externe de la Teheran, Wang Yi a declarat că a urmărit discursul susţinut de şeful diplomaţiei iraniene în cadrul Conferinţei de la München, în care acesta a acuzat Israelul că intenţionează să declanşeze un război. „Am văzut la televizor cum aţi apărat clar şi cu tărie drepturile Iranului la Conferinţa de Securitate de la München. Cred că o audienţă de sute de milioane de chinezi v-a urmărit intervenţia şi acum sunteţi o persoană celebră „, a spus Wang, într-o scurtă declaraţie de presă.

Oficialul chinez a mai declarat că intenţionează să aibă ”un dialog profund şi strategic pentru a adânci încrederea strategică dintre China şi Iran, care să asigure progrese în cadrul parteneriatului bilateral strategic şi cuprinzător”. Totodată, a asigurat de faptul că ţara sa consideră extrem de important şi aşteaptă cu nerăbdare ca Iranul să joace un rol şi mai constructiv în afacerile regionale.

Citește și: Doi polițiști egipteni au fost uciși într-o excursie la Cairo

În aceeaşi declaraţie de presă, ministrul de externe iranian a afirmat că ţara sa apreciază relaţia cu China şi consideră parteneriatul strategic cuprinzător dintre cele două state drept una din cele mai importante relaţii ale guvernului de la Teheran.

Iranul a fost, în 2018, al patrulea cel mai mare furnizor de petrol al Chinei.

Principalii aliaţi europeni ai Washingtonului s-au opus deciziei de anul trecut a preşedintelui SUA de retragere din acordul nuclear semnat cu Iranul, din care mai fac parte China şi Rusia, în baza căruia ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului a fost condiţionată de încetarea programului său nuclear.