DISTRIBUIȚI

China a anunţat marţi că îşi recheamă ambasadorul din Lituania, după ce ţara baltică a dat undă verde deschiderii la Vilnius a unei reprezentanţe a Taiwanului, insulă pe care China o consideră drept una din provinciile sale, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Teritoriul insular, care dispune de monedă proprie, de steag, armată, diplomaţie şi de un guvern proprii, este de facto separat politic de China de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949.


Citește și: Mexicul se angajează să protejeze o jurnalistă amenințată de traficanții de droguri

Taiwanul, cu 23 de milioane de locuitori şi care se bucură de un sistem politic democratic, este recunoscut în mod oficial ca stat doar de câteva capitale.

La rândul său, Beijingul consideră insula drept parte a teritoriului său şi se opune oricărui schimb oficial cu autorităţile locale pe care nu le recunoaşte.

Anunţul din iulie privind deschiderea unei reprezentanţe a Taiwanului în Lituania a fost perceput de Beijing drept o provocare.

Ministerul chinez de Externe a anunţat marţi că îşi recheamă ambasadorul din această ţară baltică, denunţând o iniţiativă care „încalcă în mod sfidător” regulile de bază ale relaţiilor diplomatice între China şi Lituania.

De asemenea, Beijingul a ordonat Vilniusului să-şi recheme ambasadorul de la post în China.

Lituania şi-a exprimat „regretul”.

„Respectând principiul unei singure Chine, [Lituania] este hotărâtă să dezvolte relaţii reciproc avantajoase cu Taiwanul”, a reacţionat Ministerul lituanian de Externe într-un comunicat.

Deschiderea unei reprezentanţe a Taiwanului într-o capitală europeană ar fi o premieră în ultimii 18 ani.

Gestul este cu atât mai provocator pentru Beijing, cu cât aceasta va purta numele „Biroul de reprezentare a Taiwanului” şi nu „Taipeiului”, după numele capitalei insulei, aşa cum este cutuma.

„Lituania doreşte să dezvolte cooperarea cu Taiwanul în multe domenii de interes comun”, a declarat ambasadoarea Lituaniei în China, Diana Mickeviciene, pentru AFP, în luna iulie.

Citește și: Insula Martinica se ÎNCHIDE și le recomandă turiștilor să plece

Diplomata precizase că ţara sa nu recunoaşte cu toate acestea independenţa Taiwanului.

Lituania, la frontiera cu Rusia, a anunţat în luna mai că va părăsi forumul „17 +1” care reuneşte China şi ţări din Europa Centrală şi de Est, considerându-l un factor de diviziune între europeni.

Fosta republică sovietică s-a angajat de atunci să îi livreze Taiwanului circa 20.000 de vaccinuri anti-COVID.