DISTRIBUIȚI
Chinese Foreign Ministry new spokesman Zhao Lijian gestures as he speaks during a daily briefing at the Ministry of Foreign Affairs office in Beijing, Monday, Feb. 24, 2020. China???s foreign ministry on Monday said it didn???t matter that three expelled journalists had nothing to do with a Wall Street Journal editorial that Beijing deemed racist, and called on the paper to apologize. (AP Photo/Andy Wong)

Ministerul de Externe chinez a afirmat vineri că declaraţia comună de la finalul summitului UE-Japonia care menţiona o dispută teritorială între Beijing şi Tokyo constituie o tentativă de defăimare a Chinei şi de ingerinţă în afacerile sale interne, informează Reuters, potrivit agerpres

Declaraţia, emisă joi în urma unui summit UE-Japonia la Tokyo, exprima îngrijorare cu privire la situaţia din jurul insulelor nelocuite disputate din Marea Chinei de Est cunoscute ca insulele Senkaku în Japonia. China, care le revendică de asemenea, le numeşte Diaoyu.


Citește și : Noul comandant al forţelor americane din Orientul Mijlociu primeşte semnale de îngrijorare privind angajamentul SUA

‘Japonia şi Uniunea Europeană speculează cu privire la subiecte legate de China la conferinţă, defăimând şi discreditând China, interferând în afacerile interne ale Chinei şi provocând confruntare regională’, a afirmat purtătorul de cuvânt Zhao Lijian într-un briefing de presă la Beijing.

‘China se opune ferm acestui fapt şi a exprimat deja pe căi diplomatice nemulţumirea sa părţilor implicate’, a adăugat el.

La summitul UE-Japonia au luat parte preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi prim-ministrul nipon Fumio Kishida.

Liderii europeni au afirmat la Tokyo că UE vrea să devină un actor mai important în Asia, pe care au numit-o un ‘teatru de tensiuni’, avertizând în privinţa unei Chinei tot mai asertive, chiar dacă au făcut apel la Beijing să apere ordinea globală multilaterală.

Citește și : Aderarea Suediei la NATO va avea un efect stabilizator

Cei doi lideri europeni au avertizat de asemenea în legătură cu relaţia apropiată a Chinei cu Rusia şi au condamnat acţiunile unilaterale de modificare a statu-quo-ului în orice regiune a lumii.

Declaraţia de la finalul summitului adaugă că UE şi Japonia îşi vor intensifica discuţiile cu privire la China, inclusiv la situaţiile din Hong Kong şi Xinjiang.