DISTRIBUIȚI
AP

China intenţionează să adopte o lege nouă pentru a-şi proteja companiile de sancţiuni străine, au informat luni media de stat, în contextul în care Beijingul încearcă să facă faţă presiunii crescânde a SUA, relatează AFP, potrivit agerpres

Parlamentul ţării a dezbătut un proiect de lege în contextul sancţiunilor străine, a relatat televiziunea de stat fără a furniza mai multe detalii.


Citește și : Poliţia italiană A SPART un grup antisemit şi rasist activ pe reţelele sociale

Săptămâna trecută, Beijingul a acuzat SUA că sufocă companiile chineze şi a emis ameninţări voalate de represalii după ce administraţia Biden a extins lista neagră a companiilor în care americanii nu au dreptul să investească.

Preşedintele american Joe Biden şi predecesorul său Donald Trump au vizat amândoi companii chineze considerate o ameninţare pentru securitatea naţională americană, fiind acuzate că susţin activităţile militare ale Beijingului.

Lista celor 59 de companii chineze interzise investitorilor americani începând cu 2 august (faţă de 31 anterior) include grupuri de telecomunicaţii majore precum China Mobile, societatea de supraveghere video Hikvision, grupurile feroviar China Railway Construction Corp şi petrolier China National Offshore Oil Corporation (CNOOC).

Noua lege ar urma să fie adoptată anul viitor, a indicat agenţia de presă naţională Xinhua.

Beijingul se plânge de multă vreme de aplicarea extrateritorială a dreptului american, prin sancţiuni şi restricţii comerciale.

Citește și : Berlinul vrea ca doar cei mari din UE să aibă drept la veto: ‘Nu ne mai putem permite să fim luaţi OSTATICI!’

În ianuarie, China a ripostat la sancţiunile internaţionale autorizând tribunalele chineze să sancţioneze companii care se conformează unor legi străine, aducând atingere intereselor naţionale.

Reguli anunţate anterior de Ministerul Comerţului stipulau, de asemenea, că firmele sau persoanele din China nu trebuie să se conformeze restricţiilor străine.