DISTRIBUIȚI
Residents line up for nucleic acid tests during lockdown, amid the coronavirus disease (COVID-19) pandemic, in Shanghai, China, May 12, 2022. REUTERS/Aly Song

Cenzorii au şters vineri de pe internetul din China orice menţiune referitoare la moartea unei adolescente într-un centru de carantină, în contextul exasperării populaţiei faţă de măsurile zero COVID-19 susţinute de guvern, transmite AFP, potrivit agerpres.  

China este ultima mare economie a lumii care urmează încă o strategie strictă anti-COVID-19, ce prevede plasarea în carantină a persoanelor testate pozitiv, izolări ţintite, testare PCR generalizată şi obligatorie, precum şi restricţii de călătorie.


Citește și : Ţările baltice cer un tribunal special pentru crimele comise de Rusia împotriva Ucrainei

La aproape trei ani de la apariţia primelor cazuri de COVID-19 la Wuhan (centru), un segment din ce în ce mai mare al populaţiei este exasperat de aceste măsuri sanitare aplicate uneori cu mult zel.

Săptămâna aceasta, mesajele de pe reţelele sociale au evocat decesul unei adolescente de 14 ani, privată de îngrijire în timp ce se afla în carantină la Ruzhou (centru).

Înregistrări video de pe Douyin (versiunea chineză a TikTok) au arătat o femeie întinsă pe un pat supraetajat, suferind de epilepsie, în timp ce oamenii de lângă ea strigau după ajutor.

AFP nu a putut să verifice în mod independent autenticitatea acestor înregistrări, iar apelurile către localitatea Ruzhou au rămas fără răspuns imediat.

Acest caz a provocat o resurgenţă a furiei în mediul online, într-un moment delicat pentru Partidul Comunist la putere, reunit în congres la Beijing.

Media oficiale au rămas tăcute. Iar pentru a preveni orice sursă de instabilitate, cenzorii şterseseră vineri după-amiază de pe internetul chinez aproape toate urmele legate de acest incident.

Hashtag-ul „fata din Ruzhou”, care totaliza 255.000 de vizualizări în cursul dimineţii, a dispărut şi de pe Weibo, echivalentul Twitter blocat în China.

Citește și : Macron şi Scholz reconciliaţi la Bruxelles

„Lecţiile din Shanghai au fost acum uitate?”, a întrebat un internaut cu referire la carantina de două luni din metropolă, în timpul căreia o parte dintre locuitori au fost privaţi de îngrijire şi de hrană, în primăvară. „N-a existat nici măcar un medic care să trateze o fată aflată în nevoie”, a scris acest internaut.

Incidentul survine la o lună după ce 27 de persoane au murit în China într-un accident rutier în timp ce erau transportate la un centru de carantină, notează AFP.