DISTRIBUIȚI
AFP

Ministerul Apărării din China l-a criticat joi pe ministrul apărării american în exerciţiu, Jim Mattis, pentru ”acuzaţiile sale false” împotriva Chinei, dar a avut şi cuvinte de laudă pentru eforturile lui de a promova legăturile militare chino-americane, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat în această săptămână că-l va înlocui pe Mattis cu două luni mai devreme decât era de aşteptat, după ce acesta a demisionat săptămâna trecută ca urmare a diferendelor de ordin politic pe care le-a avut cu Trump.


Citește și : O întâlnire între Trump și oficialii irakieni, anulată pe fondul unor dezacorduri

În scrisoarea sa de demisie, Mattis şi-a exprimat convingerea că Statele Unite ”trebuie să fie hotărâte şi fără echivoc în abordarea faţă de acele ţări ale căror interese strategice intră tot mai mult în tensiune” cu interesele SUA. El a identificat Rusia şi China drept ţări care ”doresc să configureze o lume în concordanţă cu modelul lor autoritar”.

Într-o intervenţie cu prilejul unui briefing de presă lunar, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din China, Wu Qian, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de comentariile lui Mattis. ”Ne opunem acuzaţiilor false despre China din scrisoarea de demisie a ministrului Mattis. În acelaşi timp, în perioada în care ministrul Mattis s-a aflat la conducere, el a depus eforturi pozitive în sensul de a face din relaţia militară dintre China şi Rusia un stabilizator al relaţiilor bilaterale”, a declarat Wu.

Citește și : Catedrala Stephansdom din centrul Vienei, evacuată în urma unei amenințări cu bombă

Mattis va fi înlocuit, începând cu 1 ianuarie 2019, de adjunctul său, Patrick Shanahan. Wu şi-a exprimat speranţa că, sub conducerea lui Shanahan, relaţiile militare dintre cele două ţări vor continua să se dezvolte într-un mod sănătos şi stabil.