DISTRIBUIȚI
Khyber News

China a anunţat vineri măsuri de ”retorsiune” vizând diplomaţi americani prezenţi pe teritoriul chinez, care este necesar să anunţe autorităţile înainte să se întâlnească cu oficiali sau experţi, relatează AFP, potrivit news.ro .

Această decizie a fost luată ca reacţie faţă de măsuri adoptate de Washington în octombrie împotriva unor diplomaţi chinezi în Statele Unite, a anunţat în faţa presei o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.


Citește și : EXPLOZIE puternică într-un bloc din Slovacia (VIDEO)! Cel puţin trei oameni au murit!

”Îndemnăm încă o dată Statele Unite să-şi corecteze erorile şi să revoce aceste măsuri”, a subliniat ea.

În octombrie, Washingtonul a dispus ca diplomaţii chinezi să notifice Departamentul de Stat înaintea oricărui contact oficial cu diplomaţi, oficiali locali sau în domeniul educaţiei şi cercetători.

Administraţia Trump afirma că această măsură răspundea imposibilităţii ca diplomaţii americani să se întâlnească, în China, cu oficiali sau experţi.

Hua Chunying a precizat vineri că diplomaţii americani este necesar să informeze ministerul cu cinci zile înainte.

Citește și : Două autobuze pline cu copii s-au ciocnit în Franţa

Acest anunţ intervine în contextul în care cele două ţări sunt angajate într-un război comercial care durează de un an şi jumătate.

Relaţiile americano-chineze s-au degradat şi mai mult în ultimele săptămâni, după ce Congresul american a denunţat polirică chineză în Hong Kong şi în regiunea cu populaţie majoritar musulmană Xinjiang, în nod-vestul Chinei.