DISTRIBUIȚI
REUTERS

China a anunţat miercuri că a fost obligată de către Statele Unite să-şi închidă Consulatul de la Houston, în Texas, o acţiune denunţată de către Beijing drept ”provocatoare”, relatează AFP, conform news.ro.

”Este vorba despre o provocare politică lansată în mod unilateral de partea americană, care încalcă grav dreptul internaţional”, a denunţat în faţa presei un purtătoir de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.


Citește și: 14 răniți la o înmormântare din Chicago (VIDEO)! Trump spune că-i ‘mai rău ca în Afganistan’!

”China condamnă ferm această acţiune scandaloasă şi nejustificată”, a subliniat purtătorul de cuvânt, care a ameninţat Washingtonul cu ”represalii”.

Wang Wenbin nu a precizat care este motivul invocat de administraţia lui Donald Trump în vederea închiderii consulatului chinez.

Mai multe publicaţii de la Huston dezvăluie că pompieri au fost chemaţi marţi la sediul Consulatului Chinei cu privire la documente care ar fi fost arse în curtea clădirii.

Poliţia din Houston a anunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, că s-a observat fum, dar că forţele de ordine ”nu au fost autorizate să intre” în incinta consulatului.

China are cinci consulate în Statele Unite.

Citește și: Trump dă cărțile pe față: ‘Pandemia se va înrăutăţi, înainte de a se ameliora’

Consulatul de la Houston, în Texas, a fost deschis în 1979 şi a înregistrat 800.000 de cetăţăeni chinezi în registre.

Această decizie intervine pe fondul unor tensiuni exacerbate între cele două puteri pe mai multe fronturi – legea controversată cu privire la securitatea naţională impusă Hong Kongului, acuzaţii de spionaj, situaţia drepturilor omului în regiunea Xinjiang (nord-vest) şi pandemia covid-19.