DISTRIBUIȚI
The Hindu

China s-a declarat marţi ‘extrem de nemulţumită’ de declaraţia statelor G7 cu privire la Hong Kong, care cheamă la evitarea violenţelor în acest teritoriu semi-autonom, după mai mult de două luni de manifestaţii împotriva executivului pro-Beijing, transmite AFP, potrivit agerpres.

Într-o declaraţie în faţa presei, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Geng Shuang, a subliniat că situaţia din fosta colonie britanică ţine de afacerile interne ale Chinei şi că ‘niciun stat, organizaţie sau individ nu are dreptul de a se amesteca’.


Citește și : Boris Johnson: Iranul are ocazia să reia dialogul și să înceteze comportamentul distrugător din regiune

‘Ne exprimăm extrema nemulţumire şi opoziţia hotărâtă faţă de declaraţia emisă de liderii G7 cu privire la afacerile interne ale Hong Kong-ului’, a declarat Geng.

Conform purtătorului de cuvânt, China le cere membrilor G7 ‘să înceteze relele intenţii, intervenţiile în afacerile altora şi pregătirea în secret de activităţi ilegale’.

În declaraţia emisă după summitul de la Biarritz, Cei 7 au reiterat ‘existenţa şi importanţa declaraţiei sino-britanice din 1984 cu privire la Hong Kong’ şi au chemat la ‘evitarea violenţelor’.

Declaraţia din 1984, care a guvernat retrocedarea Hong Kong-ului către China în 1997, garantează pentru o perioadă de 50 de ani un statut de autonomie pentru acest teritoriu, în virtutea principiului ‘o ţară – două sisteme’.

Citește și : Trump consideră că BoJo va fi un premier foarte bun: ‘Am așteptat șase ani să devină prim-ministru’