DISTRIBUIȚI
A Chinese flag flutters in front of the Great Hall of the People in Beijing, China, May 27, 2019. REUTERS/Jason Lee

China ar fi dispusă să contribuie la un mecanism de compensare a ţărilor sărace pentru pierderile şi daunele cauzate de schimbările climatice, a anunţat trimisul său pentru climă, Xie Zhenhua, miercuri, la Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27), care se desfăşoară în aceste zile în Egipt, informează Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit lui Xie Zhenhua, China nu are nicio obligaţie să participe la un astfel de mecanism, dar şi-a exprimat solidaritatea cu cei care solicită acţiuni mai ferme în această chestiune din partea ţărilor bogate, subliniind totodată pagubele suferite de China din cauza evenimentelor meteorologice extreme asociate cu schimbările climatice.


Citește și : Un general israelian face publice informaţii despre programul de drone înarmate

China este catalogată de Organizaţia Mondială a Comerţului drept o ţară în dezvoltare, în pofida faptului că are cea de-a doua economie a lumii.

Luna trecută, trimisul special pentru climă al Statelor Unite, John Kerry, a declarat în faţa reporterilor că gigantul asiatic ar trebui să contribuie cu un fond propriu de compensare a pagubelor, „mai ales dacă reprezentanţii săi cred că vor putea să continue în acest fel în următorii 30 de ani, cu emisii în creştere”, a relatat Politico.

Xie Zhenhua a spus că John Kerry, „prietenul său de 25 de ani”, nu a vorbit cu el despre această chestiune în timpul discuţiilor informale purtate la COP27 în această săptămână. Potrivit spuselor sale, China a contribuit deja cu miliarde de yuani către ţările în curs de dezvoltare pentru a le ajuta în eforturile lor de redresare după pagubele suferite din astfel de cauze.

După ce Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor de la Washington, a vizitat Taiwanul în luna august, China a anunţat că va opri toate discuţiile cu partea americană despre climă, în pofida faptului că semnase un pact cu Statele Unite la COP26, ce a avut loc anul trecut la Glasgow, pentru a colabora în privinţa schimbărilor climatice.

Citește și : Următorul summit al NATO se va axa pe cheltuielile militare şi pe sprijinul pentru Ucraina

Xie Zhenshua a mai spus miercuri că vizita lui Nancy Pelosi „a lezat sentimentele cetăţenilor chinezi”, dar a precizat totuşi că discuţiile informale şi corespondenţele personale cu delegaţii Statelor Unite au continuat.

„Uşa a fost complet închisă (de către Statele Unite). Noi, China, suntem cei care încearcă să o deschidă”, a adăugat Xie Zhenshua.