DISTRIBUIȚI
Chinese Foreign Ministry new spokesman Zhao Lijian gestures as he speaks during a daily briefing at the Ministry of Foreign Affairs office in Beijing, Monday, Feb. 24, 2020. China???s foreign ministry on Monday said it didn???t matter that three expelled journalists had nothing to do with a Wall Street Journal editorial that Beijing deemed racist, and called on the paper to apologize. (AP Photo/Andy Wong)

China a denunţat joi eforturile ‘complet zădarnice’ ale NATO de a-i ‘păta’ imaginea, după publicarea cu o zi în urmă de către Alianţa Nord-Atlantică a unui document care prezintă Beijingul drept o ameninţare la adresa intereselor sale, relatează France Presse, potrivit agerpres.   

”Acestui pretins document privind ‘conceptul strategic’ al NATO puţin îi pasă de realitate, prezentând faptele cu susul în jos”, a reacţionat Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.


Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

‘El persistă, în mod greşit, să prezinte China drept o provocare sistemică şi întinează politica externă chineză’, a declarat el într-o conferinţă de presă, exprimând ‘ferma opoziţie’ a Beijingului.

NATO a apreciat miercuri că Beijingul reprezintă o ‘provocare’ pentru ‘interesele’ sale şi pentru ‘securitatea’ ţărilor membre, în noua sa foaie de parcurs adoptată cu ocazia summitului de la Madrid.

‘Ambiţiile declarate ale Chinei şi politicile sale coercitive reprezintă o provocare pentru interesele noastre, pentru securitatea şi valorile noastre’, subliniază Alianţa Nord-Atlantică în acest document denumit ‘concept strategic’ şi care nu a mai fost revizuit din 2010.

Este pentru prima oară când un astfel de document menţionează China, care în mod tradiţional nu face obiectul misiunii Alianţei Nord-Atlantice.

NATO denunţă în special ‘parteneriatul strategic aprofundat’ între Beijing şi Moscova şi ‘tentativele lor reciproce de a submina ordinea internaţională bazată pe reguli’.

‘Este complet zadarnic de a exagera aşa-zisa ameninţare chineză’, a declarat joi Zhao Lijian.

‘China nu este deloc provocarea sistemică pe care şi-o imaginează NATO. Dimpotrivă, NATO este cea care constituie adevărata provocare sistemică pentru pacea şi stabilitatea mondiale’, a replicat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze.

Beijingul denunţă cu regularitate Alianţa Nord-Atlantică, pe care o consideră o grupare militară ostilă, în serviciul intereselor americane şi responsabilă de actualul război din Ucraina.

‘NATO pretinde că este o organizaţie regională şi de natură defensivă. De fapt, ea nu încetează să se extindă dincolo de aria sa regională şi de competenţele sale, de a declanşa războaie şi de a ucide civili nevinovaţi’, a declarat Zhao Lijian.

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova

‘Mâinile NATO sunt acoperite de sângele popoarelor lumii’, a adăugat el, referindu-se în special la intervenţia Alianţei Nord-Atlantice în Afganistan, în Libia sau la bombardarea ambasadei Chinei în Serbia în 1999.

Acest ultim eveniment, soldat la vremea respectivă cu moartea a trei jurnalişti chinezi, a afectat pentru mult timp imaginea NATO în ţara asiatică, notează AFP.