DISTRIBUIȚI
scmp

China a anunţat luni că îşi rezervă dreptul de a adopta măsuri suplimentare ca răspuns la decizia Canadei de a-şi suspenda tratatul de extrădare cu Hong Kong-ul, informează Reuters, potrivit agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, a făcut acest anunţ în conferinţa sa de presă cotidiană.


Citește și : China anunţă opt noi cazuri de coronavirus depistate în ultimele 24 de ore

Premierul canadian Justin Trudeau a afirmat vineri că suspendă tratatul de extrădare cu Hong Kong-ul din cauza noii legi privind securitatea în fosta colonie britanică, act normativ adoptat de forul legislativ suprem de la Beijing. Într-o primă luare de poziţie, China a declarat că această decizie a Canadei reprezintă un amestec în afacerile sale interne.

Relaţiile diplomatice dintre Ottawa şi Beijing au devenit tot mai tensionate. În august 2018, autorităţile canadiene au arestat-o, la Vancouver, pe directoarea financiară a concernului Huawei, Meng Wanzhou, la solicitarea SUA. Dacă va fi extrădată în SUA, Meng Wanzhou va trebui să răspundă acuzaţiilor de fraudă şi alte infracţiuni economice.

Preşedintele chinez Xi Jinping a promulgat marţi noua lege a securităţii naţionale în Hong Kong, la câteva ore după adoptarea ei de forul legislativ de la Beijing.

Citește și : Yuriko Koike, realeasă guvernator la Tokyo

Textul a fost inclus în ‘Legea fundamentală’ care serveşte din 1997 drept mini-Constituţie în Hong Kong, a indicat agenţia de presă Xinhua. El a fost înaintat în urmă cu o săptămână Comitetului permanent al parlamentului chinez, o instanţă controlată de Partidul Comunist, fiind astfel ocolit Consiliul legislativ din Hong Kong.

Elaborat în numai două săptămâni, conţinutul exact al legii, despre care criticii afirmă că urmăreşte să reducă la tăcere opoziţia, încă nu le este cunoscut celor aproape 7,5 milioane de locuitori din Hong Kong.