DISTRIBUIȚI
Reuters

China a criticat joi „istoria întunecată” a serviciilor de informaţii americane, după ce preşedintele american Joe Biden le-a cerut să prezinte în termen de 90 de zile un raport în care să explice originea pandemiei provocate de coronavirus, relatează AFP, potrivit agerpres.

Primele cazuri de COVID-19 au fost identificate la sfârşitul anului 2019 în metropola chineză Wuhan, înainte ca virusul să se răspândească în întreaga lume şi să ucidă aproape 3,5 milioane de persoane. Mult timp înlăturată de majoritatea experţilor, teoria unui accident produs la laboratorul din Wuhan a revenit în forţă în ultimele săptămâni în dezbaterea americană.


Citeşte şi: Rusia face un pas mare spre un tratat internaţional împotriva criminalităţii cibernetice la ONU

Joe Biden aminteşte că activitatea serviciilor de informaţii americane, care se concentrează pe două ipoteze – origine animală sau scăpare dintr-un laborator – nu a permis să se ajungă până în prezent la „o concluzie definitivă”.

„Statele Unite vor continua să lucreze cu partenerii lor din întreaga lume pentru a face presiuni asupra Chinei să participe la o anchetă internaţională completă, transparentă şi bazată pe dovezi”, a adăugat preşedintele american, deplângând atitudinea Beijingului în această chestiune.

Beijingul a condamnat rapid această iniţiativă.

„Echipa comună de anchetă a OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii, trimisă la Wuhan în ianuarie) a apreciat ca „extrem de improbabilă” teoria unei scăpări dintr-un laborator”, a declarat în faţa presei Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Citeşte şi: Big Farma POLUEAZĂ mediul mai mult decât o face industria auto! Diferenţa este îngrijorătoare pentru toată lumea

„Aceasta este o concluzie oficială, formală şi ştiinţifică”, a declarat Zhao Lijian.

„De data aceasta, Statele Unite încearcă să folosească serviciile de informaţii pentru a desfăşura o aşa-zisă anchetă… dar istoria întunecată a serviciilor de informaţii americane este cunoscută de mult timp de toată lumea”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez.