DISTRIBUIȚI

Autorităţile chineze au cerut universităţilor din ţară să denunţe până cel târziu la 31 decembrie experimentele ilegale de manipulare genetică realizate în ultimii cinci ani, a informat joi ziarul oficial Global Times, citat de EFE, potrivit agerpres.

Anunţul, realizat de Departamentul pentru Ştiinţă şi Tehnologie din cadrul Ministerului Educaţiei, reprezintă un nou răspuns al Chinei la polemica generată de omul de ştiinţă He Jiankui, care a afirmat la 26 noiembrie că a creat primii copii cu gene modificate, capabile să devină rezistente la HIV.


Citește și : O întâlnire între Trump și oficialii irakieni, anulată pe fondul unor dezacorduri

Acum, autorităţile chineze le solicită instituţiilor universitare să informeze, înainte de încheierea anului 2018, cu privire la toate experimentele ilegale – cele care permit embrionilor modificaţi genetic să supravieţuiască mai mult de 14 zile – efectuate începând cu data de 1 ianuarie 2013.

Centrele afectate sunt acelea în care s-au realizat cercetări privind genetica umană, precum şi spitalele afiliate sau proiectele internaţionale.

Citește și : Nouă ofiţeri venezueleni, condamnaţi pentru complot împotriva preşedintelui Maduro

Un cercetător de la Universitatea Agricolă de Sud din China, din Canton (sud-est), a explicat pentru Global Times că, de la declanşarea scandalului în care a fost implicat He, au fost întărite controalele asupra experimentelor efectuate.

”Autorităţile naţionale şi locale au realizat mai multe inspecţii inopinate în ultimul timp”, a dat asigurări cercetătorul, sub rezerva anonimatului.