DISTRIBUIȚI

China a făcut apel marţi către Germania să manifeste mai mult respect faţă de o echipă chineză de fotbal în ţară după ce primul său meci a fost întrerupt de către protestatari tibetani, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lu Kang, într-un comunicat postat pe site-ul ministrului, a condamnat incidentele şi a afirmat că ţările ar trebui să dea dovadă de respect reciproc.


Lu Kang a insistat că Tibetul este o chestiune importantă pentru poporul chinez şi că Beijingul se opune oricărei ţări, organizaţii sau persoane care susţine independenţa Tibetului.

Tibetanii critică în mod constant Beijingul, spunând că duce o represiune religioasă şi culturală în Tibet.

Citeşte şi: Putin s-a întâlnit cu Bashar al-Assad la Soci şi l-a ‘felicitat’ pentru rezultatele în lupta împotriva terorismului

Sâmbătă, activişti pro-Tibet, arborând steaguri tibetane, au provocat la Mainz întreruperea unui meci amical al echipei sub 20 de ani a Chinei, venită în Germania să dispute o serie de meciuri de pregătire.

Meciul dintre TSV Schott Mainz, modest club din divizia a patra, şi tinerii chinezi a fost întrerupt în min. 25, după ce şase manifestanţi ai organizaţiei „Tibet Initiative Germany” au arborat mai multe drapele tibetane. În timp ce meciul era transmis în direct în China, de pe o arenă cu 400 de spectatori şi 25 de ziarişti, un număr neobişnuit de mare pentru incinta germană, jucătorii chinezi ai echipei U-20 au refuzat să joace la vederea drapelelor care simbolizează independenţa Tibetului faţă de Beijing.

După reluarea meciului, în urma strângerii drapelelor, tinerii fotbalişti germani s-au impus cu 3-0.

„Am vrut să atragem atenţia asupra ocupaţiei ilegale şi violente din Tibet şi suprimarea drepturilor omului”, a afirmat unul din activişti pentru agenţia de presă germană dpa.