DISTRIBUIȚI

Administraţia Statelor Unite a dat de înţeles că a reluat negocierile comerciale cu Mexic şi Canada, după ce, anterior, a căzut de acord cu Uniunea Europeană să nu impună taxe vamale pe autovehicule, relatează agenţia Reuters, potrivit mediafax.

Potrivit unui înalt oficial al Casei Albe, citat de Reuters, această situaţie va permite exercitarea de presiuni suplimentare asupra Chinei. Mai ales în contextul în care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ar fi fost de acord, miercuri, cu o propunere de colaborare împotriva Chinei, înaintată de preşedintele american Donald Trump.


Citește și : Viktor Orban salută ideea lui Steve Bannon de a crea un nou grup anti-UE

„Vor să lucrăm împreună împotriva Chinei şi vor să ne ajute să reformăm Organizaţia Mondială a Comerţului,” a precizat oficialul Casei Albe în legătură cu întâlnirea Trump-Juncker.

În paralel, secretarul Trezoreiei, Steven Mnuchin, a declarat pentru CNBC că o înţelegere asupra Acordului Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA) ar putea fi făcută în curând.

„Sperăm să avem o înţelegere în principiu, clar, foarte curând. Asta este prima prioritate”, a declarat Steven Mnuchin pentru CNBC, adăugând că: „Cred că facem progrese foarte mari”.

Statele Unite au dorit o renegociere a NAFTA după ce, în lunile anterioare, preşedintele Donald Trump l-a criticat în numeroase ocazii, numindu-l „cea mai proastă înţelegere făcută vreodată”.

Comerţul cu China reprezintă o ţintă frecventă a atacurilor lui Donald Trump datorită deficitelor comerciale tot mai mari înregistrate în ultimii 33 de ani. Conform Biroului de Recensamânt al Statelor Unite, deficitul comercial cu China din 2017 a ajuns la 375 de miliarde de dolari, în 2016 a atins cifra de 346 de miliarde şi în 2015 cea de 367 de miliarde. Iar în primele cinci luni ale acestui an – unde se opresc raportările americane – deficitul a ajuns deja la 152 de miliarde de dolari.

Citește și : Putin îl invită pe Trump la Moscova

Astfel că, într-un interviu acordat recent tot postului american de televiziune CNBC, Donald Trump a declarat că este sigur de impunerea unor taxe vamale în valoare de 500 de miliarde de dolari pe mărfurile importate din China – adică pe aproape toate importurile de mărfuri din China.