DISTRIBUIȚI
Getty

O scurgere de laborator din Wuhan este considerată a fi cea mai probabilă origine a Covid, deoarece o gazdă animală nu a fost găsită nici după doi ani de căutări, cred oamenii de știință de top.

Dr. Alina Chan, specialist în terapie genetică și inginerie celulară la MIT și Harvard, a spus că există și riscul ca Covid-19 să fie FABRICAT în China, relatează Metro.

Tânăra de 33 de ani a scris împreună cu scriitorul britanic Matt Ridley o carte despre originile Sars-CoV-2, virusul din spatele pandemiei.


Cei doi au oferit o actualizare deputaților de la Comitetul de selecție pentru știință și tehnologie din UK.

‘Cred că originea de laborator este mai probabilă decât o origine naturală în acest moment’, a spus Dr Chan.

„Suntem cu toții de acord că a avut loc un eveniment critic la piața de fructe de mare din Wuhan, care a fost un eveniment de răspândire super cauzat de oameni, dar nu există dovezi care să indice o origine animală naturală a virusului în acea piață.”

China a confirmat pentru prima dată transmiterea de la om la om a Covid-19 în ianuarie 2020, dar boala se răspândise deja de câteva săptămâni în acel moment.

Mulți observatori au suspectat inițial că o piață din Wuhan este sursa virusului, despre care se credea că provine de la animale – posibil lilieci sau pangolini – şi a ajuns la oameni.

Ideea unei scurgeri de laborator a fost respinsă la începutul pandemiei ca o „teorie a conspirației”, dar acum a început să câștige teren, chiar și în rândul oficialilor de informații occidentali.

Riley le-a spus parlamentarilor britanici că este „incredibil de surprinzător” că nicio gazdă animală nu a fost descoperită după doi ani de căutări.

„Trebuie să ne confruntăm cu faptul că, după două luni, am știut originile SARS și, după câteva luni, am știut că MERS se răspândea prin intermediul cămilelor, dar după doi ani încă nu am găsit un singur animal infectat care ar putea fi progenitorul, și asta este incredibil de surprinzător”, a spus el.

„Trebuie să aflăm ca să putem preveni următoarea pandemie. Trebuie să știm dacă ar trebui să înăsprim munca în laboratoare sau dacă ar trebui să înăsprim reglementările legate de piețele animalelor sălbatice. Momentan, chiar nu facem niciuna, nicialta.‘

China a negat cu fermitate teoria scurgerii din laborator, dar a fost criticată pentru lipsa de transparență în timpul investigațiilor privind originile pandemiei.

În octombrie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a înființat un nou grup de lucru despre care a spus că ar putea fi ultima șansă de a afla cum a apărut Covid-19.

Virusul a ucis peste 5 milioane de oameni la nivel global până în prezent și există temeri de o „pandemie 2.0” pe fondul urgenței unei variante mutante Omicron.

Dr Chan a spus că este „foarte încrezătoare că adevărul va ieși la iveală în cele din urmă”, dar s-ar putea să dureze „cinci până la 50 de ani de acum înainte”.

„În acest moment, nu este sigur ca oamenii care știu despre originea pandemiei să facă un pas în faţă”, a spus ea.

„Dar trăim într-o eră în care sunt atât de multe informații stocate încât acestea vor apărea în cele din urmă.”

Ea a continuat să spună că a crezut că virusul ar fi putut chiar fi conceput.

„Am auzit de la mulți virologi de top că o origine modificată genetic este rezonabilă și care include virologii care au făcut modificări la primul virus SARS”, a spus Chan.