DISTRIBUIȚI
Residents line up for nucleic acid tests during lockdown, amid the coronavirus disease (COVID-19) pandemic, in Shanghai, China, May 12, 2022. REUTERS/Aly Song

Numărul zilnic al deceselor asociate COVID-19 a scăzut în China cu aproape 80% de la începutul lunii ianuarie, potrivit autorităţilor locale, un semnal ce arată că cel mai recent val epidemiologic care a lovit această ţară de la începutul lui decembrie a început să scadă în intensitate, informează AFP, potrivit agerpres.

Spitalele chineze au înregistrat luni 896 de decese asociate noului coronavirus, o scădere cu 79% în raport cu bilanţul din 4 ianuarie, a precizat Centrul pentru Prevenirea şi Controlul bolilor (CDC) din China într-un comunicat publicat miercuri.


Citeşte şi: Un mort şi mai mulţi răniţi într-un atac cu armă albă într-o biserică din sudul Spaniei – Black News

Numărul cazurilor grave spitalizate s-a diminuat de asemenea cu 72%, de la 128.000 de infectări înregistrate pe 5 ianuarie la 36.000 de infectări înregistrate luni, potrivit CDC.

Această scădere a numărului de decese asociate noului coronavirus survine după ce apogeul valului epidemiologic a fost atins la sfârşitul lui decembrie şi începutul lui ianuarie, potrivit administraţiilor locale şi mass-media chineze.

Autorităţile din China au avertizat însă în legătură cu posibila apariţie a unui nou val de contaminări după Anul Nou Chinezesc, o sărbătoare ce determină deplasări masive de persoane, care călătoresc la familiile lor şi devin susceptibile să răspândească virusul.

După ce Beijingul a abandonat brusc luna trecută politica sa ”zero COVID”, un nou val de infectări COVID-19 s-a abătut asupra ţării.

Citeşte şi:Cui îi dai un deget, îţi ia toată mâna! După ce a primit tancuri, Zelenski cere acum Occidentului rachete cu rază lungă şi avioane de luptă – Black News

Săptămâna trecută, CDC a anunţat că aproape 13.000 de persoane au decedat din cauza COVID-19 în perioada 13-19 ianuarie, bilanţ care se adaugă numărului precedent anunţat de circa 60.000 de persoane care au murit în spitalele chinezeşti din cauza virusului într-un interval de aproximativ o lună.

Cu toate acestea, analiştii estimează că aceste cifre reprezintă doar o parte a bilanţului real, având în vedere definiţia strictă pe care China o atribuie deceselor asociate COVID-19, precum şi estimările oficiale, conform cărora segmente întregi din populaţia chineză au fost infectate.