DISTRIBUIȚI

China şi-a înăsprit tonul joi la adresa Taiwanului, avertizând după o intensificare recentă a activităţilor sale militare lângă insulă că „independenţa înseamnă război” şi că forţele ei armate iau măsuri pentru a răspunde provocării şi interferenţelor străine, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Taiwanul a anunţat că mai multe avioane de vânătoare şi bombardiere chineze au intrat în zona de identificare aeriană a apărării din sud-vestul insulei în weekend, provocând îngrijorare la Washington.


Citeşte şi: Bernie Sanders a făcut o avere cu poza de la Capitoliu

China consideră că guvernul ales democratic al Taiwanului împinge insula către o declaraţie oficială de independenţă, deşi preşedinta Tsai Ing-wen a spus în repetate rânduri că Taiwanul este deja o ţară independentă numită Republica China, denumirea sa oficială, aminteşte Reuters.

Întrebat într-un briefing de presă lunar despre activităţile recente ale forţelor aeriene, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării chinez, Wu Qian, a declarat că Taiwanul este parte inseparabilă a Chinei.

„Activităţile militare desfăşurate de Armata Populară de Eliberare chineză în Strâmtoarea Taiwan sunt acţiuni necesare în abordarea situaţiei actuale de securitate din Strâmtoarea Taiwan şi pentru salvgardarea suveranităţii şi securităţii naţionale”, a spus el. „Sunt un răspuns solemn la interferenţele externe şi provocările forţelor de ‘independenţă ale Taiwanului'”, a adăugat el.

Citeşte şi: Slovacia a testat pentru covid mai mult de jumătate din populaţie într-o campanie fulger

Incursiunile chineze au coincis cu intrarea unui grup aeronaval american în disputata Mare a Chinei de Sud pentru a promova „libertatea navigaţiei”.

Wu a spus că o „mână” de oameni din Taiwan caută să obţină independenţa insulei.

„Avertizăm acele elemente de ‘independenţă a Taiwanului’: cei care se joacă cu focul se ard, iar ‘independenţa Taiwanului’ înseamnă război”, a insistat el.