DISTRIBUIȚI
Hong Kong Free Press

China va lua „măsuri drastice” dacă Taiwanul acţionează în direcţia independenţei, a avertizat miercuri un oficial de la Beijing, adăugând că provocările Taiwanului şi amestecul exterior s-ar putea intensifica anul viitor, relatează Reuters, potrivit agerpres.

China revendică Taiwanul guvernat democratic şi în ultimii doi ani a intensificat presiunea militară şi diplomatică pentru a-şi susţine pretenţia de suveranitate, provocând mânie la Taipei şi îngrijorare la Washington, scrie Reuters.


Citeşte şi: Pe fondul tensiunilor cu Rusia, americanii menţin un portavion în Mediterană – Black News

China este dispusă să facă tot posibilul pentru a obţine o reunificare paşnică cu Taiwanul, dar ar putea acţiona dacă va fi trecută orice linie roşie în legătură cu independenţa, a declarat Ma Xiaoguang, purtătorul de cuvânt al Biroului pentru Afaceri privind Taiwanul, într-o conferinţă de presă.

„Dacă forţele separatiste din Taiwan provoacă pentru a obţine independenţa, exercită forţa sau chiar trec peste orice linie roşie, va trebui să luăm măsuri drastice”, a spus Ma.

Taiwanul a devenit un factor cheie în relaţiile tensionate dintre China şi Statele Unite, cel mai important sprijin internaţional al insulei şi furnizor de arme în ciuda absenţei legăturilor diplomatice oficiale.

China descrie în mod regulat insula ca fiind cea mai sensibilă problemă în legăturile sale cu Statele Unite.

Ma a spus că provocările forţelor pro-independenţă şi „intervenţia externă” ar putea deveni „mai intense” în următoarele luni.

„Anul viitor, situaţia în Strâmtoarea Taiwan va deveni mult mai complexă şi severă”, a declarat el.

Beijingul a trimis în mod repetat misiuni aeriene deasupra Strâmtorii Taiwan în ultimele luni pentru a face presiune asupra Taiwanului. Şi a spus că nu va ceda ameninţărilor.

Citeşte şi:‘Obișnuiam să stăm la coadă pentru mâncare în Rusia sovietică – acum deținem un imperiu de restaurante’ – Black News

În timp ce Statele Unite recunosc doar o singură China, legea le obligă să ofere Taiwanului mijloacele de a se apăra şi au urmat mult timp o politică de „ambiguitate strategică” în legătură cu o intervenţie militară pentru a proteja Taiwanul în cazul unui atac chinez, aminteşte Reuters.

Guvernul învins al Republicii China a fugit în Taiwan în 1949 după ce a pierdut un război civil cu comuniştii, care au înfiinţat Republica Populară Chineză.