DISTRIBUIȚI

China va lua contramăsuri dacă SUA vor desfăşura rachete cu rază intermediară de acţiune în Asia, a declarat marţi un oficial al Ministerului de Externe chinez, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Fu Cong, director general al departamentului de control al armelor din cadrul Ministerului de Externe, a făcut această declaraţie în cadrul unui briefing de presă.


Citeşte şi: Coreea de Nord a tras alte rachete neidentificate

Secretarul american al apărării Mark Esper a declarat sâmbătă, în Australia, că este favorabil plasării unor rachete cu rază intermediară de acţiune care pot fi lansate de la sol în Asia relativ curând.

În cadrul discuţiilor de la sfârşitul săptămânii trecute, Mark Esper şi-a exprimat speranţa că va desfăşura rachete în regiunea Asia-Pacific în lunile următoare, după retragerea Washingtonului din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) săptămâna trecută.

Citeşte şi: Washingtonul acuză oficial China de manipularea yuanul-ului

Declaraţiile făcute de responsabilul american au determinat unele speculaţii potrivit cărora Australiei i s-a cerut să să găzduiască rachetele, dar premierul Scott Morrison a negat orice solicitare şi a precizat că Australia va refuza dacă va primi vreo cerere în acest sens.