DISTRIBUIȚI

China, vecină Afganistanului, a acuzat marţi SUA că „au lăsat o teribilă harababură” la retragerea lor din această ţară, preluarea controlului de către talibani antrenând scene de haos în special pe aeroportul din Kabul, informează AFP, potrivit agerpres

Beijingul s-a declarat dispus să întreţină relaţii cu noul regim pe care mişcarea islamistă afgană se pregăteşte să-l instituie după 20 de ani de război.


Citește și : Pompierii greci se chinuie să lichideze un incendiu care bate la porţile Atenei

Foarte criticat în SUA, ca şi în străinătate, preşedintele american Joe Biden a asigurat că misiunea Washingtonului nu a fost niciodată de a „construi o naţiune” democratică în Afganistan, ci de a „împiedica un atac terorist pe teritoriul american”.

„Acesta este purul adevăr”, a reacţionat marţi Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez al Afacerilor Externe, care a criticat dur bilanţul uman al celor două decenii de intervenţie americană.

„În Irak, în Siria şi în Afganistan, ceea ce s-a văzut a fost o armată americană care pleacă lăsând în urmă tulburări, divizări, familii devastate şi decimate”, a comentat ea în cursul unei conferinţe de presă.

„Au lăsat o teribilă harababură, au lăsat aceste locuri într-o stare dezastruoasă. Puterea şi funcţia SUA sunt de a distruge şi nu de a construi”, a ironizat ea cuvintele lui Joe Biden.

Triumful final al insurgenţilor după o ofensivă fulgerătoare a declanşat duminică scene de panică uriaşă pe aeroportul capitalei afgane, singura poartă de ieşire din ţară, precum şi îngrijorare în rândul populaţiei din Kabul.

China are o frontieră comună cu Afganistanul de 76 km. Instabilitatea la vecinul său afgan constituie pentru ea o ameninţare pentru securitatea regiunii sale frontaliere Xinjiang (din nord-estul ţării).

Acest teritoriu a fost multă vrem marcat de atentate atribuite separatiştilor şi islamiştilor de etnie uigură musulmană şi Beijingul îi impune de câţiva ani o supraveghere poliţienească strictă.

Autorităţile chineze se tem în special că militanţi uiguri îşi vor găsi refugiul în Afganistanul vecin, ba încă şi sub regim taliban.

Citește și : Şeful talibanilor impune ORDINEA şi DISCIPLINA la Kabul! Ordinul dat este clar

O delegaţie talibană s-a întâlnit la sfârşitul lunii iulie în China cu ministrul chinez al afacerilor externe Wang Yi şi i-a promis că teritoriul afgan nu va fi utilizat niciodată ca bază pentru atacuri antichineze.

Purtătoarea de cuvânt Hua Chunying a cerut marţi talibanilor să „se dezică clar de organizaţii teroriste internaţionale” şi să facă astfel ca Afganistanul să nu devină, din nou, un loc de convergenţă a terorismului şi a extremismului”.