DISTRIBUIȚI
South China Morning Post

 China a refuzat o cerere de escală la Shanghai a unei fregate germane aflate acum în misiune în zona indo-pacifică pentru a aduce un sprijin aliaţilor în regiune, mai ales americani, a indicat miercuri Ministerul federal de Externe de la Berlin, transmite AFP, potrivit agerpres

Decizia luată de Beijing după mai multe săptămâni de reflecţie dă o lovitură speranţelor Berlinului că o astfel de escală în China ar putea contribui la dezamorsarea anumitor tensiuni regionale legate de comerţul pe mare.


Citește și : Teroristul care a îndoliat Franţa îşi dă drumul la gură: ‘N-a fost nimic personal!’

‘După o perioadă de reflecţie, China a decis că nu doreşte o vizită portuară a fregatei germane ”Bayern”, iar noi am luat notă’, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Adebahr, într-o conferinţă de presă.

‘Bayern’, fregată cu o lungime de 139 metri şi peste 200 de militari la bord, a părăsit portul german Wilhelmshaven pe 2 august pentru o primă misiune, de şase luni, în zona indo-pacifică după aproape 20 de ani.

Pe traseu mai sunt prevăzute escale în Singapore, Japonia, Coreea de Sud şi Australia.

Fregata mai trebuie să traverseze Marea Chinei de Sud, o rută-cheie pentru comerţul maritim mondial şi o zonă bogată în resurse minerale, pe care Beijingul o revendică aproape în totalitate.

Mai multe state din zonă, ca Filipine, Malaezia, Brunei sau Vietnam, susţinute de Washington, contestă fundamentul acestor revendicări.

Misiunea germană este ‘un pas mare şi un pas pozitiv’, având ca scop să contribuie la stabilitatea regiunii şi la respectarea dreptului internaţional, a explicat ministrul apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, înainte de plecarea navei în august.

‘Securitatea în regiunea indo-pacifică este şi securitatea noastră’, a mai afirmat ea.

Citește și :  Boris Johnson pregăteşte REMANIEREA guvernului britanic

Puţin mai devreme, şeful Pentagonului, Lloyd Austin, declarase în Singapore că revendicările în creştere ale Beijingului în Marea Chinei de Sud sunt ‘fără fundament în dreptul internaţional’.

Germania se arată în general reticentă faţă de angajamente militare în afara ţării şi a pledat adesea pentru relaţii mai puţin conflictuale cu China, cu care întreţine însemnate legături economice şi industriale.