DISTRIBUIȚI
REUTERS

Parlamentul chinez a ratificat miercuri convenţiile internaţionale care interzic munca forţată, în contextul în care China este acuzată că recurge la această formă de muncă în regiunea majoritar musulmană Xinjiang (nord-vest), informează AFP, potrivit agerpres.  

Ratificarea de către China a convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) asupra muncii forţate era una dintre condiţiile puse de Uniunea Europeană (UE) pentru a ratifica un acord bilateral asupra investiţiilor, semnat la sfârşitul lui 2020.


Citește și : Rusia acuză Occidentul că încearcă să prelungească conflictul din Ucraina

Comitetul permanent al Adunării Naţionale Populare (ANP, Parlamentul chinez) a ratificat convenţia din 1930 asupra muncii forţate şi pe cea din 1957 asupra abolirii muncii forţate, a anunţat Parlamentul la finalul unei sesiuni de trei zile.

Această ratificare are loc în condiţiile în care un comitet de experţi ai OIM şi-a exprimat în februarie „profunda îngrijorare” în legătură cu tratamentul minorităţilor etnice şi religioase în China, în special în Xinjiang.

Potrivit unor organizaţii de apărare a drepturilor omului, cel puţin un milion de uiguri şi membri ai altor etnii musulmane sunt sau au fost încarceraţi în lagăre în această regiune din nord-vestul Chinei.

Beijingul afirmă că este vorba de centre de formare profesională menite să-i ţină departe de terorism şi separatism.

Subiectul preocupă comunitatea internaţională. Astfel, o lege care interzice achiziţionarea de produse care ar fi produse prin munca forţată a uigurilor în China a intrat în vigoare în decembrie 2021 în SUA, care acuză China de genocid împotriva acestei minorităţi

Citește și : Banca Mondială a revizuit în scădere prognoza globală de creştere economică