DISTRIBUIȚI

Peste 400 de persoane din întreaga lume şi-au pierdut statutul de miliardari anul trecut, majoritatea în China, după ce înăsprirea politicii monetare, perturbările provocate de COVID-19 şi înăsprirea controlului Beijingului asupra sectorului tehnologiei i-au afectat pe cei super-bogaţi, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit celei mai recente ediţii a clasamentului anual Hurun Global Rich List, publicată joi, un număr de 229 de magnaţi chinezi nu se mai regăsesc pe lista miliardarilor, adică mai mult de jumătate din cei 445 de oameni din întreaga lume care au dispărut de pe lista miliardarilor. Cu toate acestea, pe parcursul anului trecut, a doua mare economie a lumii a adăugat 69 de noi miliardari.


Citeşte şi: Dacă Rusia va cuceri Ucraina, China va câștiga – Black News

„Numărul miliardarilor din întreaga lume a scăzut cu 8% în timp ce averea lor combinată a scăzut cu 10%”, a spus Rupert Hoogewerf, fondatorul şi preşedintele Hurun Report. Potrivit acestuia, la nivel mondial există 3.112 de miliardari pe lista Hurun, în scădere faţă de 3.381 anul precedent.

China rămâne cea mai mare sursă de miliardari, cu un număr total de 969 la data de 16 ianuarie 2023, în faţa SUA cu 691 de miliardari. Pe locul al treilea este India cu 187 de miliardari în timp ce Germania a devansat Marea Britanie ocupând locul patru cu 144 de miliardari.

Anul trecut a fost unul bun pentru mărcile de lux, o dovadă fiind faptul că directorul general de la LVMH, Bernard Arnault, a urcat pe prima poziţie în topul miliardarilor în timp ce moştenitorul grupului Hermes, Bertrand Puech se situează pe poziţia a treia. Bernard Arnault l-a devansat pe fondatorul Tesla, Elon Musk cu o avere netă de aproximativ 202 miliarde de dolari.

Cel mai bogat om din China este Zhong Shanshan, fondatorul companiei de apă îmbuteliată Nongfu Spring şi acţionarul majoritar al unei companii farmaceutice, cu o avere estimată la 69 de miliarde de dolari. La nivel global, Zhong Shanshan se situează pe locul 15 în topul celor mai bogaţi oameni ai lumii.

Pe locul al doilea în rândul miliardarilor chinezi se situează Pony Ma Huateng, fondatorul şi directorul general al gigantului tehnologiei Tencent, chiar dacă averea sa este mai mică cu 13 miliarde de dolari. Zhang Yiming, fondatorul grupului ByteDance, firma care deţine aplicaţia TikTok, a pierdut o poziţie până pe locul al treilea.

Tot în China, Jack Ma, fondatorul gigantului de e-commerce Alibaba Group Holding, care a scăzut de pe locul 34 până la locul 52, în mare parte ca urmare a înăspririi controlului Beijingului asupra sectorului tehnologiei.

Citeşte şi: Majoritatea românilor nu este de acord cu trimiterea de arme pentru Ucraina – Black News

„Majorarea dobânzilor, aprecierea dolarului american, spargerea bulei tehnologiei creată de COVID şi impactul războiului dintre Rusia şi Ucraina s-au combinat pentru a afecta pieţele bursiere”, a apreciat Rupert Hoogewerf.

Pe parcursul anului 2022, indicele bursier S&P 5 a scăzut cu peste 14%, în timp ce în China indicele bursier Shanghai Composite a înregistrat o scădere de aproape 11%. În paralel, yuanul chinez a pierdut aproape 8% din valoare în raport cu dolarul american, cea mai mare scădere anuală de după 1994, în principal ca urmare a politicii Rezervei Federale de majorare agresivă a dobânzilor dar şi a încetinirii ritmului de creştere a economiei chineze.