DISTRIBUIȚI

China a donat Cubei aproximativ 100 de milioane de dolari în timpul unei vizite oficiale a preşedintelui Miguel Diaz-Canel la Beijing, a anunţat sâmbătă vicepremierul cubanez Alejandro Gil, informează AFP, potrivit agerpres

În timpul discuţiilor oficiale pe care Diaz-Canel le-a purtat vineri cu omologul Xi Jinping, partea chineză a anunţat că donează Cubei aproximativ 100 de milioane de dolari, a declarat Gil la televiziunea publică cubaneză.


Citește și : Şefii de guvern din Polonia şi Lituania promit ajutor Ucrainei în cursul unei vizite la Kiev

Alejandro Gil, care deţine şi portofoliul Economiei, a subliniat că aceşti bani sunt destinaţi cu prioritate economiei insulei, care se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele trei decenii, cauzată de înăsprirea embargoului impus de SUA, în vigoare din 1962, şi de consecinţelor pandemiei globale de COVID-19.

Preşedintele cubanez a încheiat vineri o vizită oficială în China, parte a unui turneu internaţional care l-a purtat în Algeria, Rusia şi Turcia cu ambiţia de a consolida sectorul critic al energiei electrice, care suferă din luna mai de pe urma unei crize de producţie severe care a dus la întreruperi de curent şi penurie de combustibil.

Alejandro Gil a mai anunţat că în timpul vizitei în China s-au semnat 12 instrumente juridice, dintre care unele sunt „legate de redeschiderea unor noi finanţări” pentru investiţiile chineze în Cuba. S-a discutat, de asemenea, despre datoria faţă de China acumulată de Cuba în ultimii ani, a cărei valoare nu a fost dezvăluită.

Citește și : Preşedinta Ungariei la Kiev: Cei în nevoie se pot baza întotdeauna pe unguri

China este al doilea partener comercial al Cubei, după Venezuela, şi un aliat politic important.

În timpul vizitei preşedintelui cubanez în Algeria la jumătatea lunii noiembrie, preşedintele Abdelmadjid Tebboune a anunţat reluarea furnizării de combustibil către Cuba, donarea unei centrale solare şi anularea dobânzii la datoria cubaneză, a cărei valoare nu a fost, de asemenea, dezvăluită.