DISTRIBUIȚI
AP

China, cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră, a depus oficial joi documentul cu noile sale angajamente în domeniul climatic, cu trei zile înaintea deschiderii COP26, conferinţă crucială pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, a comunicat ONU, transmite AFP, potrivit agerpres.  

În această ‘contribuţie naţională’ (NDC) revizuită, China se angajează să atingă vârful de emisii ‘înainte de 2030’ şi neutralitatea emisiilor de carbon ‘înainte de 2060’, obiective conforme cu anunţurile preşedintelui Xi Jinping.


Citește și : Turcia deportează mai mulţi migranţi pentru distribuirea unor postări ‘provocatoare’ pe social media

Aceste noi angajamente, postate pe site-ul Convenţiei-cadru a Naţiunilor Unite cu privire la schimbările climatice (CCNUCC), mai prevăd reducerea intensităţii emisiilor de dioxid de carbon (emisii de CO2 raportate la PIB) cu peste 65% comparativ cu anul 2005.

Precedenta NDC a Chinei prevedea angajamentul de reducere a intensităţii emisiilor de CO2 cu 60-65% până în 2030 şi de atingere a vârfului de emisii ‘în jurul lui 2030’.

În contribuţia sa, Beijingul aminteşte că statele dezvoltate trebuie ‘să-şi asume responsabilităţile istorice şi să continue să ia cu hotărâre conducerea în materie de reducere de emisii’.

Conform acordului de la Paris – semnat în 2015 şi care îşi propune să limiteze încălzirea climatică sub pragul de +2°C şi, dacă este posibil, la +1,5°C faţă de epoca preindustrială, statele părţi trebuie să depună la fiecare cinci ani o ‘contribuţie naţională’ revizuită în sus.

Citește și : Captură record de metamfetamină în Laos

 

Noua contribuţie a Chinei, ţară responsabilă de peste un sfert din emisiile globale de gaze cu efect de seră, era aşadar foarte aşteptată înaintea COP26, care se va deschide oficial duminică la Glasgow, în Scoţia.

De notat că ONU a afirmat luni că noile angajamente climatice anunţate în ultimele săptămâni ar determina în continuare o încălzire ‘catastrofică’ a climei cu +2,7°C.