DISTRIBUIȚI
Digital Journal

Tribunalele din China au judecat în decurs de cinci ani peste 100 de înalţi demnitari pentru afaceri de corupţie, a anunţat vineri cel mai înalt responsabil judiciar din ţară, relatează AFP.

China a lansat, după sosirea la putere a preşedintelui Xi Jinping în 2013, o vastă operaţiune anticorupţie, intitulată ”Să-i lovim pe tigri şi să zdrobim muştele”, care îi vizează atât pe marii lideri cât şi micile cadre, conform agerpres.


”Ea (operaţiunea) nu a slăbit niciodată. Am menţinut în permanenţă o presiune maximă asupra autorilor faptelor de corupţie”, a declarat Zhou Qiang, preşedintele Curţii populare supreme, într-un discurs rostit în faţa a circa 3.000 de deputaţi ai parlamentului reuniţi în sesiune anuală.

Citește și : Manevre antiaeriene militare comune între Israel şi SUA

În total, 195.000 de cazuri de corupţie sau de dare de mită, implicând 263.000 de persoane, au făcut obiectul unui proces în perioada 2013-2107. Printre acuzaţii respectivi, 101 erau responsabili de rang egal sau mai mare faţă de cel al unui ministru sau şef de provincie, a precizat el.

Printre condamnaţi figurează Zhou Yongkang, fost şef al aparatului de securitate, care execută o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă, Bo Xilai, fost posibil rival al lui Xi Jinping, condamnat la închisoare pe viaţă, dar şi Ling Jihua, fost şef de cabinet al ex-preşedintelui Hu Jintao.

Zhou Qiang nu a precizat numărul de înalţi responsabili care au fost efectiv condamnaţi în cele din urmă.

Campania anticorupţie lansată de către Xi Jinping paralizează cadrele, dar a permis o creştere a popularităţii sale în rândul populaţiei. Potrivit criticilor operaţiunii, aceasta i-a permis, de asemenea, înlăturarea opozanţilor săi din cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC).

Începând din 2013, peste 1,5 milioane de membri de partid au fost sancţionaţi pentru corupţie sau pentru că s-au abătut foarte mult de la linia politică oficială, potrivit comisiei centrale de disciplină a PCC.

Crearea unei noi comisii, statală de această dată, ar urma să fie validată în câteva zile de către parlament. Ea va permite acţiuni nu numai împotriva membrilor de partid, ci şi a tuturor funcţionarilor.