DISTRIBUIȚI
Maria Elisa Quinteros, president of Chile's constitutional assembly, presents the draft of the new constitution during a ceremony at the Huanchaca ruins in Antofagasta, Chile May 16, 2022. REUTERS/Cristian Rudolffi NO RESALES. NO ARCHIVE.

Convenţia Constituţională a remis luni, spre examinare, prima versiune a noii „Magna Carta” chiliene care consacră un nou „catalog al drepturilor sociale”, ca răspuns la cerinţele chilienilor care doresc o ţară în care să existe o mai mare egalitate socială, notează AFP, potrivit agerpres.

„Iată aspiraţiile a milioane de cetăţeni care şi-au pus speranţele şi visele în acest proces”, a declarat preşedinta Convenţiei, Maria Elisa Quinteros, în discursul în care a oficializat predarea proiectului noii Constituţii.


Vezi şi: Biden şi Mitsotakis salută relaţia greco-americană care ‘niciodată nu a fost mai bună’ (VIDEO) – Black News

Predarea a avut loc în cadrul unei sesiuni plenare speciale, a 104-a de la crearea Convenţiei la 4 iulie, la poalele ruinelor Huanchaca, un monument naţional din Antofagasta, oraş situat la 1.330 de kilometri nord de capitala Santiago.

„Acest text întruchipează un nou mod de a ne raporta unul la celălalt, un nou mod de a înţelege viaţa din ţara noastră, în care toată lumea se poate simţi protejată. Cu aceste reguli şi articole, începem să construim un Chile mai drept”, a adăugat Quinteros.

Pentru revizuirea sa, proiectul cu 499 de articole a fost înaintat Comisiei de armonizare care urmează să asigure ordinea şi consistenţa acestuia.

Noua Constituţie îşi propune să o înlocuiască pe cea în vigoare din timpul dictaturii lui Augusto Pinochet (1973-1990). Noul text, care garantează noi drepturi sociale, va fi supus unui referendum cu vot obligatoriu la 4 septembrie, după ce a fost înaintat preşedintelui Gabriel Boric.

Manifestaţii violente au izbucnit în octombrie 2019 în Chile, pentru a cere mai multă justiţie socială într-o ţară lipsită de egalitate civilă, politică şi socială.

Citește şi: Peste 260 de luptători ucraineni au fost EVACUAŢI din Azovstal – Black News

Propunerea de nouă Constituţie a lăsat deoparte multe idei care au stârnit controverse în timpul discuţiilor, precum referendumul revocator, pierderea autonomiei Băncii Centrale şi naţionalizarea minelor.

Aceasta consacră un „catalog de drepturi sociale” pe care statul va trebui să-l garanteze: dreptul la sănătate, educaţie, locuinţe decente şi pensii. De asemenea, stabileşte o nouă ordine a sistemului politic şi judiciar, precum şi o nouă modalitate de distribuire a puterii în guvernele regionale.