DISTRIBUIȚI
This is Chile

Deputaţii chilieni au aprobat joi un proiect de lege pentru introducerea unei taxe suplimentare pe cupru şi litiu, măsură căreia i se opun guvernul şi industria minieră, notează AFP, potrivit agerpres.

Chile este cel mai mare producător mondial de cupru, responsabil pentru un sfert din producţia mondială. Producţia de metal roşu reprezintă 10% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării.


Citeşte şi: Retragerea americană din Afganistan se desfăşoară conform planului – Black News

Proiectul de lege a fost aprobat cu 79 de voturi pentru şi 47 de voturi împotrivă în Camera Deputaţilor, dar trebuie să primească aprobarea Senatului pentru a intra în vigoare.

El prevede plata unei redevenţe de 3% asupra vânzărilor de cupru şi litiu, în beneficiul ajutoarelor sociale şi al compensaţiei de mediu în zonele miniere.

Guvernul conservator al preşedintelui Sebastian Pinera se opune acestei propuneri a opoziţiei de stânga, iar industria minieră se plânge că este deja supusă unor impozite mari.

Ministrul minelor şi energiei, Juan Carlos Llobet, consideră că ţara aplică deja un impozit pe activitatea minieră şi că introducerea unei alte taxe ar pune Chile în dezavantaj în comparaţie cu concurenţii săi.

Vezi şi: Operaţiune împotriva traficanţilor din Rio terminată într-o imensă baie de sânge – VIDEO – Black News

Această decizie intervine în momentul în care preţul cuprului a atins săptămâna trecută cel mai înalt nivel din ultimii zece ani, la peste 10.000 de dolari pe tonă.

Conductor eficient de electricitate şi căldură, cuprul este utilizat pe scară largă în sistemele producţie a electricităţii pe baza energiei solare, hidroelectrice, termice şi eoliene. Chile este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producători de litiu din lume, care este utilizat în baterii pentru maşini electrice şi laptopuri.