DISTRIBUIȚI

Chile, una dintre ţările cu cele mai rapide ritmuri de vaccinare anti-COVID-19 din lume, a lansat luni o campanie ce vizează administrarea celei de-a patra doze de vaccin persoanelor cu imunitate compromisă, marcând astfel o premieră pe plan regional, în contextul creşterii numărului de infectări provocate de varianta Omicron a noului coronavirus, informează Reuters, potrivit agerpres.

În această ţară sud-americană, numărul zilnic al infectărilor a depăşit pragul de 4.000, dublându-se în raport cu săptămâna trecută, conform statisticilor guvernamentale, şi reflectă creşterea numărului de cazuri de COVID-19 la nivel global, în pofida speranţelor legate de datele medicale care sugerează că varianta Omicron ar fi mai puţin periculoasă, deşi este mai contagioasă.


Citeşte şi: David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a încetat din viaţă – Black News

„Acest vaccin, această a patra doză sau a doua doză ‘booster’, va fi disponibilă pentru toată lumea. Începem astăzi cu persoanele imunodeprimate şi vom continua cu viteză maximă”, a declarat preşedintele chilian Sebastian Pinera în timpul unei vizite efectuate la un spital din capitala ţării, Santiago de Chile.

Campania chiliană de vaccinare cu a patra doză va începe cu persoanele de peste 12 ani care au sisteme imunitare compromise şi care au primit doza ‘booster’ în septembrie 2021. Campania va fi extinsă apoi la populaţia generală de peste 55 de ani în luna februarie.

„Acest lucru arată un mare progres în ceea ce priveşte chestiunile medicale”, a declarat Maria Isabel Sandoval, o fostă profesoară de 61 de ani, pensionată din cauza unui cancer, care a primit a patra doză de vaccin într-o clinică din La Florida, un oraş din regiunea metropolitană a capitalei chiliene. „E ca şi cum am fi puţin înaintea timpurilor noastre”, a adăugat ea.

Carla Riquelme, o asistentă medicală de 37 de ani care a avut cancer mamar, o aprobă.

Citeşte şi: Ce a făcut creierului tău folosirea unui iPhone timp de 15 ani – Black News

„Pe măsură ce creşte numărul infectărilor, este ideal să te vaccinezi din nou, să ai făcute mai multe doze ‘booster’. Eu mă simt mai liniştită”, a declarat ea.

De la sfârşitul anului 2020, Chile a vaccinat cu schemă completă peste 14 milioane de persoane – dintr-o populaţie totală de 19 milioane de locuitori -, iar 11,3 milioane de rezidenţi au primit deja cea de-a treia doză de vaccin, potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătăţii din această ţară.