DISTRIBUIȚI
afp

Statele Unite au informat joi că vor menţine în final circa 200 de soldaţi în Siria, câteva săptămâni după ce preşedintele Donald Trump a anunţat retragerea trupelor americane, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Un mic grup de menţinere a păcii de circa 200 de soldaţi va rămâne în Siria pentru câtăva vreme”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, fără alte precizări.


Citește și : SUA vor merge înainte cu planul privind acordarea de ajutor umanitar Venezuelei, asigură Pompeo

Acest anunţ a fost făcut după o discuţie telefonică între Donald Trump şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Plecarea soldaţilor americani urmează să intervină în săptămânile viitoare, în contextul în care gruparea Stat Islamic (SI) este pe punctul de a fi învinsă în ultima sa redută din Siria.

„Am câştigat contra grupării SI, este timpul să ne întoarcem”, a declarat Donald Trump la 20 decembrie, spre stupoarea aliaţilor SUA şi a unora dintre congresmenii propriei tabere. „Băieţii noştri, fetele noastre, oamenii noştri, se întorc toţi, se întorc toţi acum”, a adăugat el.

Ţările europene au criticat deschis această decizie americană luată fără o consultare prealabilă.

„Este o idee bună pentru americani să se retragă pe neaşteptate şi rapid din Siria?”, s-a întrebat săptămâna trecută cancelarul german, Angela Merkel, estimând că astfel există riscul să se întărească influenţa în această ţară a Rusiei şi Iranului, duşmanul declarat al SUA.

Citește și : Atentat cu mașină-capcană în apropierea unei baze antijihadiste în estul Siriei; cel puțin 20 de morți

Washingtonul a promis continuarea operaţiunilor antiteroriste şi, în aceleaşi timp, le-a cerut aliaţilor săi din cadrul coaliţiei internaţionale împotriva SI să constituie o „forţă de observatori” în nord-estul Siriei pentru a garanta securitatea aliaţilor kurzi sirieni care au dus la sol luptele contra jihadiştilor din Siria şi sunt ameninţaţi de Ankara.

Propunerea americană a fost respinsă de mai mulţi membri ai coaliţiei, printre care Parisul şi Berlinul.