DISTRIBUIȚI
Reuters

Peste 100 de miniştri ai Sănătăţii din lumea întreagă se vor întâlni săptămâna viitoare la Geneva pentru a participa la prima Adunare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) organizată în format fizic în ultimii trei ani, într-o perioadă în care această agenţie din cadrul ONU încearcă să îşi definească rolul pe care îl joacă în politica de sănătate globală, informează Reuters.

Agenda acestei Adunări Mondiale a Sănătăţii (AMS) este cea mai amplă din istoria de 75 de ani a OMS şi este considerată o oportunitate istorică pentru ca omenirea să depăşească etapa pandemiei de COVID-19, care a cauzat deja aproximativ 15 milioane de decese la nivel global, precum şi să se pregătească mai bine pentru următoarea pandemie.


Cu toate acestea, multe dintre chestiunile cele mai urgente, precum reforma regulamentelor privind focarele de boli, vor fi amânate pentru o dată ulterioară sau vor fi discutate doar pe culoarele centrului de conferinţe în care va fi organizată întrunirea.

Agenţia Reuters prezintă cu această ocazie un sumar al chestiunilor care vor fi discutate, precum şi al celor care nu vor fi dezbătute la Geneva.

PE AGENDĂ

STIMULAREA FINANŢĂRII OMS

Donatorii internaţionali au agreat un acord „crucial” luna trecută pentru a creşte gradual contribuţiile lor obligatorii la bugetul OMS, pentru ca acesta să crească cu 50% până la exerciţiul financiar 2028-2029 sau 2030-2031. În schimb, OMS a convenit să analizeze propunerile lor de reforme.

În prezent, aceste contribuţii reprezintă doar un mic procent (16%) din bugetul total al OMS, ceea ce înseamnă că agenţia nu poate să finanţeze anumite programe, întrucât majoritatea fondurilor sunt destinate acelor proiecte promovate de donatori. Experţii în domeniu se aşteaptă ca noul acord să fie aprobat marţi.

REALEGEREA LUI TEDROS

Directorul general al OMS, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, este aproape sigur că va fi reales în această funcţie prin votul secret de marţi, după ce a depăşit criticile venite din partea propriei structuri de conducere şi o criză apărută anul trecut după acuzaţii de abuzuri sexuale formulate împotriva unor angajaţi ai OMS care lucrau în R.D. Congo.

În timpul adunării generale, se aşteaptă ca directorul OMS să reafirme principalele obiectivele globale ale agenţiei, care vizează stimularea asigurării medicale universale, îmbunătăţirea sănătăţii şi bunăstării şi protejarea mai bună a oamenilor în situaţii de urgenţă sanitară.

UCRAINA

Biroul pentru Europa al OMS a adoptat o rezoluţie împotriva Rusiei în această lună şi i-a cerut lui Tedros Adhanom Ghebreyesus să pregătească un raport despre urgenţa sanitară din Ucraina.

Membrii acestui birou pregătesc, de asemenea, o rezoluţie care va fi prezentată în faţa adunării, deşi experţii spun că documentul nu are şanse să fie adoptat pentru a suspenda dreptul de vot al Rusiei, aşa cum credeau iniţial unii dintre ei că se va întâmpla.

REFORMA IHR

Reforma reglementărilor obligatorii din punct de vedere juridic care privesc obligaţiile ţărilor în domeniul urgenţelor de sănătate publică, denumite International Health Regulations (IHR), va fi de asemenea discutată.

Totuşi, discuţiile se vor concentra pe iniţiativa Statelor Unite de a scurta termenul de aplicare al acestor reforme de la 24 de luni la 12 luni, a declarat Steve Solomon, consilier juridic principal al OMS.

Negocierile privind alte modificări propuse vor avea loc ulterior din cauza opoziţiei iniţiale exprimate de unii dintre membrii OMS.

ÎN AFARA AGENDEI

ORIGINILE COVID-19

OMS a înfiinţat un comitet consultativ de oameni de ştiinţă pentru a depista originile virusului SARS-CoV-2 după ce o anchetă preliminară realizată după apariţia primelor cazuri de COVID-19 în China, publicată anul trecut, a lăsat mai multe întrebări fără răspuns. O purtătoare de cuvânt a OMS a precizat că raportul acestui comitet este aşteptat în curând, dar el nu va fi publicat în timpul adunării de săptămâna viitoare.

REFORMA REGULAMENTELOR

Multe dintre negocierile privind reforma IHR vor avea loc în primii doi ani după această adunare generală, au precizat reprezentanţi ai agenţiei.

Aceste negocieri privesc chestiuni sensibile propuse de Washington, precum trimiterea unor echipe de experţi în zonele cu focare epidemiologice şi înfiinţarea unui nou comitet de conformitate care să monitorizeze implementarea reglementărilor, arată un document al OMS.

Rusia a transmis la rândul ei mai multe propuneri de reforme, au precizat diplomaţii internaţionali.

TRATAT PRIVIND PANDEMIILE

Reglementările Internaţionale de Sănătate (IHR) sunt în mare parte considerate măsuri insuficiente pentru a face faţă unei epidemii globale, iar Tedros Adhanom Ghebreyesus încearcă să obţină încheierea unui nou tratat internaţional în privinţa pandemiilor.

Propunerile pentru noul pact ar putea include regulamente despre partajarea vaccinurilor şi o propunere privind interzicerea pieţelor alimentare cu animale vii.

Negocierile vor continua în luna iunie şi un tratat final, al cărui statut legal încă nu a fost stabilit, nu va putea fi semnat mai devreme de anul 2024.

FONDUL PENTRU PANDEMII

Ţările din G20 s-au pus de acord pentru înfiinţarea unui fond global de mai multe miliarde de dolari privind pregătirea pentru pandemii şi care ar urma să fie creat în afara OMS, probabil în cadrul Băncii Mondiale. Rolul jucat de OMS în acest fond încă nu a fost decis şi nu se află pe agenda de lucru a acestei adunări generale a organizaţiei.