DISTRIBUIȚI

Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale acestui an, indică datele preliminare publicate miercuri de Ministerul de Finanţe rus, la aproape trei luni de la declanşarea amplei campanii militare ruse din Ucraina, transmite Reuters, potrivit agerpres

Rusia a cheltuit 1,7 mii de miliarde de ruble (26,4 miliarde de dolari) pentru apărare între ianuarie şi aprilie, aproape jumătate din cele 3,5 mii de miliarde de ruble – 2,6% din PIB – alocate pentru întregul an 2022.


Citește și : Biden face apel la americani să respingă ‘otrava’ supremaţiei albe

Doar în aprilie, Rusia a cheltuit cu forţele militare 628 miliarde de ruble (9,7 miliarde de dolari), cu 128% mai mult faţă de aprilie 2021.

Ministerul finanţelor, care a prevăzut iniţial pentru 2022 un excedent bugetar de 1% din PIB, sau 1,3 mii de miliarde de ruble, se aşteaptă acum la un deficit de cel puţin 1,6 mii de miliarde ruble, având în vedere intervenţiile necesare pentru a contracara efectul sancţiunilor economice fără precedent impuse de Occident.

Citește și : Un parlamentar britanic, arestat sub suspiciunea de viol şi alte infracţiuni sexuale

Guvernul va recurge la Fondul suveran, format din venituri din petrol şi gaz, atât pentru a acoperi deficitul, cât şi pentru a susţine valoarea acţiunilor, care a scăzut drastic după invazie, mai notează Reuters.