DISTRIBUIȚI
Balkan Insight

În 2021, cheltuielile europene totale pentru apărare s-au situat la un nou nivel record de 214 miliarde euro, marcând o nouă creștere de 6 % față de 2020 și al șaptelea an de creștere consecutivă, arată raportul anual al Agenției Europene de Apărare (AEA), informează mediafax.

Raportul privind datele de apărare pentru 2020-2021 detaliază cheltuielile de apărare ale celor 26 de state membre ale AEA. Raportul AEA constată că statele membre investesc mai mult ca niciodată în achiziționarea de echipamente de apărare și în cercetare și dezvoltare, cu o creștere de 16% față de 2020, totalizând un nivel record de 52 de miliarde de euro.


Citește și :  Zelenski, desemnat ‘Persoana Anului 2022’ de revista americană Time

La 214 miliarde euro, cheltuielile totale pentru apărare corespund la 1,5% din produsul intern brut (PIB) al celor 26 de state membre ale AEA, același nivel înregistrat în 2020. Creșterea cu 6 % a cheltuielilor față de 2020 marchează cea mai puternică rată de creștere anuală de la revenirea începută în 2015, după criza financiară. Comparativ cu minimul istoric atins în 2014, cheltuielile pentru apărare au crescut cu aproape 52 de miliarde euro, adică 32% în termeni reali.

Raportul Defence Data al AEA constată că această creștere susținută a cheltuielilor globale se reflectă și în cifrele naționale. În 2021, din cele 18 state membre care au crescut cheltuielile, șase le-au majorat cu 10% sau mai mult. Cele mai mari creșteri s-au ridicat la peste 4 miliarde de euro de către Italia, în termeni absoluți, și la o creștere de 42%, 33% și 27%, în termeni relativi, de către Finlanda, Grecia și, respectiv, Slovenia. Cu toate acestea, opt state membre au redus cheltuielile, cea mai mare reducere națională fiind de 15% în termeni relativi.

Raportul „Defence Data” al AEA concluzionează că, la nivel global, cheltuielile pentru apărare au rezistat impactului economic cauzat de pandemia COVID-19. Anunțurile făcute de statele membre în urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei semnalează faptul că este probabil ca majorările de cheltuieli să continue în anii următori.

Creșterea semnificativă a cheltuielilor pentru apărare s-a tradus, de asemenea, printr-o creștere apreciabilă a cheltuielilor europene în colaborare, dar încă mult sub valorile de referință colective convenite. În 2021, statele membre au alocat un nivel record de 7,9 miliarde euro pentru proiecte europene de achiziție colaborativă de echipamente de apărare, aproape dublu față de cele 4,1 miliarde euro înregistrate în 2020.

În 2021, cheltuielile pentru achizițiile europene de echipamente de apărare în colaborare au reprezentat 18 % din totalul achizițiilor de echipamente de apărare, ceea ce reprezintă o creștere față de cele 11 % din 2020. Un factor care a contribuit la această creștere este și numărul mai mare de state membre care au furnizat date în 2021, comparativ cu 2020[2]. Obiectivul de referință de 35 % pentru achizițiile europene de echipamente de apărare în colaborare, care reprezintă, de asemenea, un angajament în cadrul cooperării structurate permanente (PESCO), rămâne departe de a fi atins și va necesita aproape dublarea investițiilor actuale în acest domeniu pentru a atinge obiectivul de referință, care se traduce în 15,1 miliarde euro.

Raportul AEA, bazat pe datele furnizate în mod voluntar de 26 de ministere ale apărării, constată, de asemenea, că totalul cheltuielilor pentru apărare a reprezentat 2,9% din totalul cheltuielilor guvernamentale.

Din cele 52 de miliarde de euro cheltuite pentru investiții în domeniul apărării, 82% sau 43 de miliarde de euro au fost utilizate pentru achiziționarea de echipamente și 18% sau 9 miliarde de euro pentru cercetare și dezvoltare. Aceasta este o repartiție procentuală similară cu cea înregistrată în ultimii trei ani.

Cheltuielile pentru cercetare și tehnologie în domeniul apărării sunt inegale între statele membre, 13 dintre acestea înregistrând creșteri, 12 scăderi, iar una rămânând neschimbată. Cu 3,7 % din cheltuielile totale pentru cercetare și tehnologie, Germania are cea mai mare alocare din cele 26 de state membre în acest domeniu.

Citește și : Putin crede că riscul de război nuclear creşte, dar asigură că Rusia nu va folosi prima arma atomică

În 2021, cheltuielile pentru cercetare și tehnologie (R&T) în domeniul apărării s-au ridicat la 3,6 miliarde euro, marcând o creștere masivă de 41 % față de 2020 și un nou maxim înregistrat de AEA. În comparație cu minimul istoric al cheltuielilor atins în 2016, cheltuielile pentru R&T în domeniul apărării aproape că s-au triplat. În 2021, a fost alocat un plus de peste 1 miliard euro, ceea ce a pus la îndemână obiectivul de referință convenit de 2 %, dar nu a ajuns la 1,7 %. Cu toate acestea, tendința este determinată de Germania și Franța, care sunt responsabile pentru peste 80 % din totalul cheltuielilor totale pentru cercetare și dezvoltare în domeniul apărării. Ca și în 2020, acestea rămân singurele două state membre care au atins pragul de referință de 2 %.

În 2021, statele membre au cheltuit 248 de milioane euro pentru proiecte de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării în cooperare cu alte state membre ale UE, marcând prima creștere semnificativă în acest domeniu de mai mulți ani încoace, totalizând aproape 70 % față de 2020. Cu toate acestea, cheltuielile rămân în urmă în comparație cu nivelul maxim de 477 de milioane euro înregistrat în 2008.