DISTRIBUIȚI

Fosta informatoare americană a WikiLeaks Chelsea Manning a încercat să se sinucidă miercuri, cu două zile înainte de o audiere în legătură cu refuzul său de anul trecut de a depune mărturie în faţa unui mare juriu, a transmis grupul său de sprijin, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

„Ea a fost transportată la spital şi este în prezent pe punctul de a se recupera”, a precizat într-un comunicat Sparrow Project, o agenţie de presă şi de comunicare apropiată de cauzele sale.


Citeşte şi: Grecia confirmă primul deces de coronavirus

Fostul analist militar „trebuie să compară în continuare” vineri în faţa unui judecător al unui tribunal din statul Virginia pentru a răspunde unei acuzaţii de ofensă adusă justiţiei.

Chelsea Manning a fost încarcerată în martie 2019 pentru că a refuzat să depună mărturie în faţa unui mare juriu însărcinat cu anchetarea WikiLeaks şi a fondatorului său, Julian Assange, cărora le-a transmis în 2020 un mare volum de documente confidenţiale.

Ea a fost pentru scurt timp eliberată în mai 2019 dintr-un motiv tehnic, după care a fost din nou încarcerată câteva zile mai târziu.

Ea rămâne în continuare „decis ferm” să nu participe la această procedură, care în opinia sa este „foarte susceptibilă” să conducă la abuzuri, potrivit grupului său de sprijin.

Chelsea Manning „a spus anterior că ea nu îşi va renega principiile, chiar dacă acest lucru îi va aduce prejudicii grave”, a insistat Sparrow Project.

În 2010, soldatul Manning a facilitat scurgerea către WikiLeaks a peste 700.000 de documente confidenţiale despre războaiele din Irak şi Afganistan, între care şi peste 250.000 de cablograme diplomatice care au pus SUA într-o situaţie stânjenitoare.

Citeşte şi: SUA nu mai lasă picior de european să-i calce pragul

Fostul analist al serviciilor de informaţii a fost condamnat în 2013 la 35 de ani de închisoare de o curte marţială, dar pedeapsa sa a fost comutată de preşedintele Barack Obama.

Ea a fost eliberată în mai 2017 după şapte ani de închisoare, perioadă în care fostul militar şi-a început tranziţia spre sexul feminin.

Chelsea Manning, născută sub prenumele de Bradley, a devenit de asemenea un simbol al persoanelor transgender.