DISTRIBUIȚI
afp

Liderul separatist Carles Puigdemont a anunţat joi, din Germania, că renunţă să mai candideze la şefia guvernului regional catalan şi că îl desemnează ca succesor al său în această funcţie pe deputatul Quim Torra, un nou venit în politică, transmite AFP.

EFE relevă că Joaquim Torra Pla, cunoscut sub numele de Quim Torra, este un avocat, scriitor şi editor de 55 de ani care, timp de câteva luni, a exercitat funcţia de preşedinte al asociaţiei pro-independenţă Omnium Cultural, înlocuindu-l pe Jordi Cuixart, în prezent în arest preventiv.


Noul candidat nu este vizat de justiţia din Spania cu privire la procesul de independenţă din Catalonia şi ar putea participa la şedinţa de învestitură, pentru care nu există încă o dată stabilită, dar este avansată ca posibilă variantă ziua de luni.

Alegerea lui Torra drept candidat la şefia executivului regional catalan vine după ce Tribunalul Constituţional spaniol a suspendat miercuri reforma legii preşedinţiei catalane, împiedicând astfel ca Puigdemont să poate fi învestit de la distanţă.

Carles Puigdemont, fostul lider al guvernului catalan, aşteaptă în Germania soluţionarea cererii de extrădare din partea Spaniei.

Odată cu suspendarea legii preşedinţiei catalane, partidele separatiste trebuie să caute un candidat alternativă la Puigdemont înainte de 22 mai, termen limită pentru alegerea unui nou preşedinte regional, în caz contrar fiind convocate noi alegeri.

Ultimul scrutin a avut loc pe 21 decembrie şi a fost convocat de guvernul spaniol după ce acesta şi-a asumat direct competenţele administraţiei catalane în urma declarării unilaterale a independenţei în octombrie 2017.