DISTRIBUIȚI
News.ro

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat marţi că viitorul Uniunii Europene va fi ”mai sigur şi mai prosper” dacă blocul comunitar integrează cele şase ţări din Balcanii de Vest, transmite EFE, potrivit agerpres

Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, care se desfăşoară marţi la Tirana, ”va fi o reuniune importantă, o reuniune simbolică, prima dată când organizăm un summit al UE despre Balcanii de Vest aici, într-o ţară din această regiune”, a declarat pentru presă Michel la sosirea la summit, care se desfăşoară în capitala albaneză.


Citește și : Moscova anunţă un atac ucrainean cu drone asupra unor baze aeriene situate adânc în interiorul Rusiei

Oficialul european a declarat că este ”absolut convins că viitorul copiilor noştri va fi mai sigur şi mai prosper cu Balcanii de Vest în UE”, demers pentru care ”lucrăm foarte intens pentru a face progrese”.

În acest sens, Michel a anunţat că marţi va fi semnat un acord privind scăderea costurilor suplimentare pentru folosirea telefoanelor mobile în regiune (roaming), ”o realizare concretă” pentru companii sau pentru turism şi ”un pas important în direcţia corectă”.

Michel a menţionat şi sprijinul pe care UE intenţionează să-l acorde Balcanilor de Vest în privinţa crizei energetice derivate din războiul Rusiei în Ucraina, care dovedeşte în plus ”angajamentul nostru de a consolida integrarea, de a consolida cooperarea cu regiunea”.

Prin organizarea acestui summit la Tirana, UE doreşte să facă un gest de apropiere faţă de această regiune, îndeosebi după tensiunea de la ultima reuniune, din iunie, de la Bruxelles, la care prim-ministrul albanez Edi Rama nu şi-a ascuns nemulţumirea faţă de aprobarea în timp record a candidaturilor Ucrainei şi Republicii Moldova, în contextul în care Cei 27 ţineau blocată începerea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.

Între timp, aceste negocieri au început deja şi Comisia Europeană a recomandat să i se acorde Bosniei-Herţegovina statut de ţară candidată, condiţie pe care o va obţine dacă şefii de stat şi de guvern ai UE o vor aproba la summitul european de săptămâna viitoare de la Bruxelles.

UE a început deja negocieri de aderare cu patru din cele şase ţări din Balcanii de Vest (Serbia, Muntenegru, Albania şi Macedonia de Nord), în timp ce Kosovo şi-a anunţat intenţia de a-şi prezenta candidatura la UE înainte de încheierea anului în curs.

Citește și : Ministrul turc al Justiţiei: Extrădarea unui membru al PKK de către Suedia în weekend este un ‘început’

Totuşi, Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania nu recunosc independenţa kosovară declarată unilateral de Serbia în 2008, şi de aceea aderarea Kosovo la UE este foarte dificilă, în cadrul unui proces de extindere care presupune unanimitatea Celor 27.

Pentru a obţine influenţă în zonă, UE a promis Balcanilor de Vest fonduri de 1 miliard de euro pentru a-i ajuta să facă faţă impactului crizei energetice agravată de războiul din Ucraina şi să le înlesnească investiţii în domeniul energiilor regenerabile.

Iar pentru a reduce dependenţa pe care Balcanii de Vest o au faţă de combustibilii fosili ruşi, UE şi-a declarat disponibilitatea să permită participarea celor şase ţări la achiziţii în comun de gaz şi hidrogen pe care Cei 27 intenţionează să le cumpere din ţări terţe.