DISTRIBUIȚI
Politico

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a declarat, miercuri la Kiev, că sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană contra Rusiei pentru tratamentul aplicat disidentului Aleksei Navalnîi arată că blocul comunitar rămâne unit în apărarea intereselor sale, transmite Reuters, potrivit agerpres. 

”Am decis să implementăm sancţiuni ca urmare a cazului Navalnîi”, a spus Charles Michel.


Citeşte şi: Texasul RENUNŢĂ la mască şi îşi deschide complet magazinele şi restaurantele

”Acest lucru înseamnă că suntem total angajaţi şi suntem uniţi în Europa pentru a fi foarte duri, foarte fermi, în scopul promovării valorilor noastre şi al apărării intereselor noastre”, a subliniat demnitarul european, care a vizitat miercuri Piaţa Independenţei din Kiev (‘Maidan’).

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a solicitat Uniunii Europene să impună mai multe sancţiuni împotriva Moscovei pentru încălcările drepturilor omului în Crimeea, peninsulă care a fost anexată de Rusia în 2014.

”Nu cred într-o revenire a lucrurilor la normal în relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă fără restabilirea integrităţii teritoriale a statului nostru”, a declarat Zelenski.

Kremlinul a denunţat miercuri drept ”absolut inacceptabile” noile sancţiuni adoptate de UE şi SUA la adresa unor înalţi demnitari ruşi ca reacţie la otrăvirea disidentului rus Aleksei Navalnîi.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a afirmat că sancţiunile respective ”prejudiciază considerabil relaţiile deja deplorabile” dintre Rusia şi Occident, marcate de dezacorduri persistente asupra principalelor dosare internaţionale, de acuzaţii de ingerinţe electorale, spionaj şi atacuri cibernetice de amploare.

”Considerăm că asemenea restricţii sunt absolut inacceptabile”, a accentuat Peskov, care s-a declarat ”perplex” în faţa unor ”astfel de decizii absurde şi nejustificate”.

Citeşte şi: Stat Islamic revendică asasinarea celor trei tinere din Jalalabad

”Ele nu sunt altceva decât un amestec în afacerile interne ale Rusiei”, a adăugat el.

Departamentul Trezoreriei SUA a sancţionat şapte înalţi responsabili ai guvernului rus, printre care Aleksandr Bortnikov, şeful Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB), Andrei Iarin, şeful direcţiei de politică internă a preşedinţiei, şi Aleksei Krivoruciko şi Pavel Popov, adjuncţi ai ministrului apărării. Şefa Trezoreriei, Janet Yellen, a apreciat că „utilizarea armelor chimice de către Kremlin pentru a reduce la tăcere un opozant politic şi a-i intimida pe alţii demonstrează dispreţul flagrant pentru normele internaţionale”.