DISTRIBUIȚI
Charles Michel, Belgium's prime minister and president-elect of the European Council, speaks during a news conference following a European Union (EU) leaders summit in Brussels, Belgium, on Tuesday, July 2, 2019. Christine Lagarde is set to swap the helm of the International Monetary Fund for that of the European Central Bank, becoming the first woman to run euro-area monetary policy just as the bloc’s economy looks in need of fresh stimulus. Photographer: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a pledat marţi pentru o recunoaştere a testelor rapide în Uniunea Europeană şi pentru o coordonare la nivel european în privinţa vaccinurilor, informează AFP, potrivit agerpres.  

‘Trebuie acum o acţiune determinată, în mod necesar de anvergură europeană, bazată pe doi piloni: testare/urmărire şi vaccinuri’, a subliniat Michel într-un text difuzat pe internet, cu două zile înaintea unui summit pe tema pandemiei de COVID-19 .


Citește și : Michael Bloomberg bagă o avere în ultima săptămână de campanie a lui Joe Biden

Charles Michel se pronunţă în special în favoarea unei coordonări a omologării testelor rapide (antigenice) ‘pentru a garanta recunoaşterea lor pe plan european’, iar producţia să fie ‘asigurată la scară europeană pentru ca (testele) să fie disponibile pretutindeni în acelaşi timp’.

Michel mai solicită o ‘interoperabilitate a aplicaţiilor de urmărire a contacţilor şi de alertă’, precum şi ‘reguli comune de izolare şi de carantină’.

În privinţa vaccinurilor, preşedintele Consiliului European vrea ‘criterii de repartizare între ţări europene’ şi definirea de ‘grupe prioritare’, care i-ar include pe cei mai vulnerabili (vârstnici, bolnavi cronici) şi personalul din sănătate.

‘În rezumat, ceea ce ne trebuie este o Uniune a testelor şi vaccinurilor’, a insistat el. ‘Această criză a arătat deja că nicio ţară nu se poate descurca singură. Europa aduce o valoare adăugată de neînlocuit’, a adăugat Michel.

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană se vor reuni joi într-un summit prin videoconferinţă în care se va face un bilanţ al stadiului pandemiei.

Citește și : Angela Merkel deplânge indisciplina germanilor în faţa pandemiei

În concluziile summitului de la 15-16 octombrie, desfăşurat la Bruxelles, liderii şi-au făcut cunoscută intenţia de a reveni ‘cu regularitate asupra acestei probleme’.

Lovite de valul al doilea al pandemiei, statele europene şi-au înmulţit în ultimele zile restricţiile pentru a limita contaminările.