DISTRIBUIȚI
Politico

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi-a exprimat miercuri solidaritatea cu Kievul, afirmând că o ameninţare din partea Rusiei că va invada Ucraina este o ameninţare împotriva Europei, transmite Reuters, potrivit agerpres

”O ameninţare împotriva Ucrainei este o ameninţare împotriva Europei”, a spus Michel într-o conferinţă de presă comună cu premierul slovac, Eduard Heger, la Bratislava.


Citește și : Peru sare de 3 milioane de cazuri cu Covid

Anterior, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, declarase că tensiunile cu Moscova din cauza comasării de trupe ruse la frontiera cu Ucraina sunt „cel mai recent exemplu” al faptului că „Europa este în pericol”.

„Ne confruntăm cu provocări. Europa este în pericol. Înainte, când se spunea aşa ceva, unii râdeau, însă acum râd mai puţin”, a apreciat marţi Borrell în intervenţia sa în Parlamentul European în cadrul unei dezbateri privind „Busola strategică”, propunerea prin care ţările UE caută să obţină o mai mare autonomie în domeniul apărării.

Citește și : Polonia devine o ‘naţiune cadru’ la Eurocorps

În ultimele luni, Rusia a concentrat zeci de mii de militari la frontiera sa cu Ucraina şi a făcut tot mai multe manevre militare, stârnind temeri privind o invazie.

Moscova neagă orice plan în acest sens, însă Kremlinul insistă să primească garanţii scrise pentru securitatea sa, inclusiv promisiunea că Ucraina nu va fi primită în NATO.