DISTRIBUIȚI
Politico

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a dat asigurări vineri că negocierile privind viitoarea relaţie a Regatului Unit cu Uniunea Europeană nu vor fi încheiate cu orice preţ la finalul lui 2020, în pofida unui termen „foarte ambiţios”, relatează AFP, scrie agerpres.

„Nu se pune problema să încheiem negocierile cu orice preţ, putem încheia o negociere când considerăm că rezultatele sunt echilibrate şi garantează respectarea diferitelor preocupări”, a declarat Michel, întrebat despre timpul scurt care rămâne pentru negocierea unui acord comercial după Brexit, programat să aibă loc pe 31 ianuarie.


Citește și : ‘Jumanji: The Next Level’ și Richard Jewell’ aduc fantezie și realism în cinematografele americane

Potrivit termenilor acordului de ieşire, care trebuie să fie ratificat de parlamentul britanic şi de cel european, perioada de tranziţie se încheie la sfârşitul lui 2020.

Termenul este „foarte ambiţios”, a avertizat la rândul său preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Ea s-a declarat „gata să lucreze” imediat după Brexit în vederea unei relaţii „pe cât de apropiată este posibil” între cele două părţi.

Vor trebui stabilite priorităţi, a pledat ea, pentru că anumite dosare vor avea efect asupra economiei dacă nu sunt soluţionate până la finalul lui 2020.

„Regatul Unit şi UE se confruntă cu numeroase provocări în comun pe plan mondial, este în interesul nostru comun să ajungem la o foarte bună relaţie nouă, într-un mod ordonat. De aceea ne concentrăm pe a trece la negocieri cât de mature posibil, pentru a închide atâtea puncte de negociere câte se va putea până la sfârşitul anului”, a subliniat şefa executivului european.

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat al rândul său că UE va avea „un competitor la uşa sa” după plecarea Marii Britanii din UE, prevăzută să aibă loc pe 31 ianuarie.

Citește și : Abdelmadjid Tebboune a câștigat alegerile prezidențiale din Algeria

„Va exista un competitor la uşa noastră (…) iar asta poate şi să ne incite să fim mai rapizi în decizii”, a estimat cancelarul german, care vede în această situaţie viitoare un „element” care poate fi şi „revigorant”.

„Nu vrem ca Regatul Unit să fie un concurent neloial”, a avertizat la rândul său preşedintele francez Emmanuel Macron.