DISTRIBUIȚI
Politico

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a deplâns duminică faptul că fostul preşedinte american Donald Trump „a stat mai mult de vorbă cu Coreea de Nord decât cu europenii”, şi a anticipat că dialogul cu succesorul acestuia, democratul Joe Biden, nu va fi neapărat „convergent”, dar va fi „mai respectuos”, transmite AFP, potrivit agerpres

„Ultimii ani au afectat relaţia dintre Europa şi Statele Unite. Din păcate nu este o glumă, fostul preşedinte a stat mai mult de vorbă cu Coreea de Nord decât cu europenii”, a declarat Charles Michel pentru emisiunea radiofonică ‘Le Grand Rendez-vous’ a postului francez Europe 1, pentru postul CNEWS şi pentru cotidianul Les Echos.


Citește și : Serviciul militar în Grecia va creşte de la 9 la 12 luni

„Cu Joe Biden cred că avem perspectiva unui dialog mai normal, mai respectuos. Mai există perspectiva – asupra unor proiecte importante pentru noi, climatul de exemplu – să avem o alianţă obiectivă puternică”, a continuat el. „Dar, în acelaşi timp, sunt foarte realist (…) Impactul pe plan intern al lui Donald Trump nu a dispărut odată cu depunerea jurământului de către Joe Biden” la 20 ianuarie, a continuat preşedintele Consiliului European.

Comerţul, relaţia cu China, poate chiar reglementarea activităţii marilor companii de internet (GAFA – Google, Amazon, Facebook şi Apple), sunt „subiecte în care nu vor exista în mod spontan poziţii concordante”, a continuat Charles Michel. „Dar măcar va exista un spaţiu pentru dialog, pentru un schimb de argumente, pentru mai mult bun simţ, pentru o mai mare raţiune”, a apreciat el.

Citeşte şi: Franţa a atins pragul de un milion de oameni vaccinaţi anti-covid

Uniunea Europeană l-a invitat pe noul preşedinte american la un summit european extraordinar, care ar putea avea loc în paralel cu summitul NATO. Datele urmează să fie stabilite şi vor depinde de evoluţia pandemiei de coronavirus, menţionează France Presse.