DISTRIBUIȚI
Politico

Charles Michel, ales marţi pentru a-i succeda lui Donald Tusk la conducerea Consiliului European, clubul liderilor din UE, este premier al Belgiei din octombrie 2014 la conducerea unui guvern demisionar de şase luni, relatează AFP, potrivit agerpres.

Ministru la vârsta de 25 de ani, prim-ministru la 38 de ani, acest liberal francofon în vârstă de 43 de ani se poate lăuda că a avansat rapid după o sosire precoce în politică în umbra tatălui său, fostul comisar european Louis Michel.


Citeşte şi: ‘OMUL lui Merkel’ va fi noul preşedinte al Comisiei Europene

În Belgia, unde situaţia politică este blocată de la alegerile parlamentare din 26 mai, Charles Michel, avocat de profesie, a făcut impresie acceptând să guverneze acum cinci ani în coaliţie cu N-VA (naţionaliştii flamanzi), un partid care promovează în statutul său independenţa Flandrei, ceea ce niciodată nu s-a mai întâlnit la un politician francofon.

Tenace, adept al compromisului, Charles Michel a reuşit să conducă această echipă timp de peste patru ani, promovând reforme socio-economice care au permis crearea a 230.000 de locuri de muncă, pe fondul unei creşteri reînnoite.

Coaliţia sa cvadripartită (formată de asemenea din liberali şi creştin-democraţi flamanzi) s-a prăbuşit în decembrie 2018, când N-VA a refuzat să se asocieze la sprijinirea unui pact ONU privind migraţia.

Citeşte şi: Tusk anunţă că liderii UE au ajuns la un acord privind viitorii şefi ai instituţiilor europene

Pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European, calitatea principală este „capacitatea de a fi un artizan al compromisului”, „profilul ideal este cel al acestor premieri belgieni, pricepuţi, versaţi”, a declarat recent fostul ambasador francez la UE, Pierre Sellal, citându-l pe Herman Van Rompuy, care a prezidat Consiliul European între 2010 şi 2014.

La nivel internaţional, la summiturile europene, Charles Michel a afişat de multe ori din 2017 alături de preşedintele francez Emmanuel Macron aceeaşi sensibilitate politică pro-UE.