DISTRIBUIȚI
Charles Michel, Belgium's prime minister and president-elect of the European Council, speaks during a news conference following a European Union (EU) leaders summit in Brussels, Belgium, on Tuesday, July 2, 2019. Christine Lagarde is set to swap the helm of the International Monetary Fund for that of the European Central Bank, becoming the first woman to run euro-area monetary policy just as the bloc’s economy looks in need of fresh stimulus. Photographer: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Discuţiile purtate de Regatul Unit şi Uniunea Europeană pentru ajungerea la un acord asupra relaţiilor viitoare se apropie de un moment al adevărului înaintea reuniunii de săptămâna viitoare a liderilor statelor membre, a opinat joi, la Dublin, preşedintele Consiliului European Charles Michel, potrivit Reuters, scrie agerpres.

După o întâlnire cu premierul irlandez Micheal Martin, Charles Michel a cerut Londrei ”să îşi pună cărţile pe masă”, afirmând că blocul comunitar european are nevoie de claritate privind poziţia Regatului Unit.


Citește și : Medicul lui Trump spune TOT despre starea de sănătate a președintelui american

”Următoarele zile sunt cruciale. Acesta este un moment al adevărului. Mai este doar o săptămână până la Consiliul European” din 15-16 octombrie, a declarat Michel în faţa presei.

”Este o situaţie plină de provocări. Credem că avem nevoie de mai multă claritate şi vom vedea dacă este posibil să facem progrese reale şi concrete”, a insistat el.

De partea sa, şeful executivului irlandez a spus că atmosfera din jurul negocierilor UE-Londra s-a schimbat în ultimele săptămâni, conducând la un dialog intensificat între cele două părţi.

”Dar atmosfera este un lucru, ea trebuie să fie urmată de substanţă”, a adăugat Martin.

Brexitul va fi una dintre principalele teme ale Consiliului European din 15 şi 16 octombrie, pe care premierul britanic Boris Johnson îl consideră data limită pentru încheierea unui acord cu UE privind relaţiile viitoare.

Runda de negocieri desfăşurată săptămâna trecută între Uniunea Europeană şi Londra, ultima programată, nu a reuşit să soluţioneze toate problemele rămase în suspensie.

Principalele divergenţe sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de comerţ liber – fără cote şi taxe vamale – Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la peste trei ani şi jumătate după ce a votat pentru Brexit, cu 52% la 48%, într-un referendum desfăşurat în 2016.

Citește și : După ce a învins COVID-ul, cel mai populat oraş din Noua Zeelandă revine la normalitate

Ţara este în prezent este în vigoare o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie, timp în care va continua să aplice normele europene.

Dacă Londra şi Bruxellesul nu ajung la un acord asupra relaţiilor viitoare, atunci de la 1 ianuarie 2021 raporturile comerciale dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.