DISTRIBUIȚI
Charles Michel Photographer: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Arestarea celor mai apropiaţi aliaţi ai opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi cu o zi înainte de protestele de masă este deplorabilă, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

„Detenţia susţinătorilor lui Aleksei Navalnîi înainte de protestele plănuite în Rusia astăzi este deplorabilă”, a postat pe Twitter Charles Michel.


Citește și : Derek Chauvin, simbolul abuzurilor polițienești din SUA

„Autorităţile trebuie să respecte dreptul la adunare”, a adăugat el. De asemenea, Charles Michel a făcut apel ca lui Navalnîi să i se asigure îngrijiri medicale adecvate şi să fie eliberat din închisoare.

Poliţia rusă a efectuat marţi şi miercuri raiduri împotriva mişcării disidentului încarcerat Aleksei Navalnîi, înaintea manifestaţiilor de protest anunţate în sprijinul opozantului.

Mişcarea lui Aleksei Navalnîi, aflat de trei săptămâni în greva foamei pentru că i se refuză accesul la un medic din afara penitenciarului şi în care să aibă încredere, a chemat la manifestaţii la ora locală 19:00. Sunt prevăzute acţiuni de protest în peste 100 de oraşe, de la Vladivostok (09:00 GMT) şi Kaliningrad (17:00) până la Moscova, Sankt-Petersburg şi Vladimir (16:00 GMT), unde opozantul este încarcerat.

Percheziţii au vizat deja sedii legate de organizaţia disidentului în circa 20 de oraşe marţi şi miercuri, potrivit organizaţiei neguvernamentale specializate OVD-Info.

Primele reţineri au avut loc miercuri dimineaţă, începând cu avocata Liubov Sobol, personalitate proeminentă a opoziţiei moscovite, şi cu purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş.

Ministerul de Interne rus a avertizat anterior că va lua ‘toate măsurile’ necesare ca răspuns la manifestaţiile neautorizate.

Citește și : Papa Francisc și-a programat o nouă vizită în Ecuador

Precedentele manifestaţii, organizate după arestarea lui Navalnîi în ianuarie, au condus la peste 11.000 de arestări.

Justiţia rusă urmează să examineze o cerere a Parchetului vizând calificarea drept ‘extremistă’ a organizaţiei fondate de Navalnîi, Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK), ceea ce i-ar expune pe activiştii acesteia la pedepse grele cu închisoarea.